Νοσοκομεία: Η αυξημένη θνησιμότητα στη χώρα μας αποτελεί εγκληματική κυβερνητική ευθύνη και μόνον

Ράδιο ΜέΡΑ
14 Φεβ, 2022

«Επιστήμη είναι ό,τι μπορεί να μετρηθεί, δεν είναι ότι βολεύει το εξωραϊστικό αφήγημα του καθενός, και δε θα σταματήσω να το λέω ότι κάποιοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, υψηλόβαθμοι της κυβερνητικής αυλής έχουν καταντήσει την επιστήμη «παλλακίδα της εξουσίας». Κι αυτό είναι ντροπή», τονίζει ανάμεσα στα άλλα ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, μιλώντας στην εκπομπή «Το Στίγμα της ΜέΡΑς» με τη Μπούλικα Μιχαλοπούλου. Αφορμή η «επικοινωνιακή μπάλα» της κυβέρνησης περί δήθεν επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, την ώρα που η χώρα στα νοσοκομεία στενάζει. Τα θέματα τα οποία σχολιάζει πολλά, μεταξύ των οποίων: οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, το εξοντωμένο και αποδεκατισμό προσωπικό του, η εμπορευματοποίηση της υγείας, η ιχνηλάτηση του πληθυσμού και η ταύτιση του κυβερνητικού αφηγήματος και των λεχθέντων από τους επιστήμονες της επιτροπής ειδικών «με την αφήγηση των ακροδεξιών, αρνητών, ανορθολογιστών, αντιεμβολιαστών. Έλεγαν όλοι τους το ίδιο πράγμα: η παραλαγή Όμικρον είναι ένα απλό κρυολογηματάκι, η πανδημία τελειώνει, φυσική ανοσία και… φύγαμε!»

Τι λένε τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα

Τα επιστημονικά δεδομένα, υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, δείχνουν ότι το τελευταίο 40ήμερο «είναι το χειρότερο χρονικό διάστημα από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, όσον αφορά τις απώλειες», τους νεκρούς συμπολίτες μας δηλαδή. Το δεύτερο δεδομένο που αποτελεί και διεθνώς κοινή επιστημονική πεποίθηση, είναι το γεγονός ότι «η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι αδικαιολόγητα υψηλή, ακόμα και από χώρες που έχουν το ίδιο ή και χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον πληθυσμό τους». Αυτή η αυξημένη θνησιμότητα, σημειώνει, «ξεκάθαρα οφείλεται σε δυσλειτουργίες του συστήματος δημόσιας περίθαλψης, που αποτελούν εγκληματική κυβερνητική ευθύνη».

Αδικαιολόγητοι θάνατοι εντός και εκτός ΜΕΘ

Ο Π. Παπανικολάου μιλά για πολλούς αδικαιολόγητους θανάτους σε χρόνια πάσχοντες διασωληνωμένους ασθενείς, που νοσηλεύθηκαν εκτός ΜΕΘ, ή σε «ΜΕΘ» που βαφτίστηκαν έτσι ή σε ΜΕΘ υποστελεχωμένες. Επίσης, για αδικαιολόγητους θανάτους σε μη διασωληνωμένους ασθενείς στις απλές κλίνες, που οφείλονται στην τραγική έλλειψη υγειονομικού προσωπικού αλλά και στις επικίνδυνες εντολές που δίνουν οι διοικητές των ΥΠΕ και των νοσοκομείων να εφημερεύουν σε αυτές τις πτέρυγες γιατροί άσχετων ειδικοτήτων, ακόμη και οφθαλμίατροι. Τέλος, μιλά και για μια τρίτη κατηγορία αδικαιολόγητων θανάτων, στα ΤΕΠ και στην ΠΦΥ, γεγονός που αναδείχθηκε γιατρούς των τμημάτων αυτών από 26 νοσοκομεία της χώρας.

Πάνος Παπανικολάου, γγ ΟΕΝΓΕ

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο