Τομέας Εργασίας & ΘΟΒ Συνδικαλιστικού: Η αναστολή εργασίας ως πρόσχημα ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
09 Σεπ, 2021

Πάγια θέση του κόμματός μας, από τον Μάρτιο του 2020, ήταν η δημιουργία Δημόσιου Δικτύου Δωρεαν Μαζικών Διαγνωστικών Τεστ, ως μέτρο για την αποφυγή αχρείαστων περαιτέρω περιορισμών (επιπλέον lock down, ταξιδιωτικοί περιορισμοί, αναστολές εργασίας κ.α.). Η θέση αυτή παραμένει απόλυτα επίκαιρη.

Δυστυχώς όμως, από την πλευρά της κυβέρνησης δίνονται συνεχώς μηνύματα (λεκτικά και μη), ότι τα μέτρα που παίρνει, υγειονομικά και πολιτικά, είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ και δεν υπάρχει εναλλακτική. Όποιος τολμήσει να αντιδράσει στιγματίζεται ως «ψεκασμένος» ή «ανορθολογιστής». Αντί της πειθούς, μέσω ουσιαστικών καμπανιών και εφαρμογής του προεμβολιαστικού ελέγχου που προτείνει το ΜέΡΑ25, επιλέγει τον διχασμό.

Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια άνευ όρων εξυπηρέτηση ολιγαρχικών συμφερόντων και υλοποίησης της πιο σκληρής μνημονιακής ατζέντας, αυτό που εμείς ονομάζουμε 5ο μνημόνιο. Τα εν λόγω συμφέροντα έχουν βάλει στο μάτι την Υγεία, το πλέον ανελαστικό αγαθό, με κάθε μνημονιακή κυβέρνηση να βάζει το λιθαράκι της στην κατεύθυνση της διάλυσης του ΕΣΥ. Η Μητσοτάκης Α.Ε. πρωτοστατεί: εν μέσω πανδημίας, δεν προχώρησε σε καμία πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε καμία αναβάθμιση των δημόσιων υποδομων υγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα, της ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας.

Εργαλειοποίηση της Πανδημίας για το ξήλωμα του ΕΣΥ προς όφελος των κλινικαρχων

Το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει τις έσχατες ποινές της προσωρινής και οριστικής παύσης μόνο για ιδιαίτερα σοβαρά παραπτώματα. Παραπτώματα όπως ο χρηματισμός, αδικαιολόγητη αποχή από την εργασία, την εξαιρετικώς σοβαρή απείθεια και άλλα. Σε κάθε περίπτωση για την επιβολή πειθαρχικής ποινής συνεκτιμώνται οι ιδιαίτερες συνθήκες τέλεσης του παραπτώματος, η εν γένει προσωπικότητα του υπαλλήλου, καθώς και η υπηρεσιακή του εικόνα και τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. Με την επιβολή της έσχατης ποινής χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν τηρείται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας.

Η σημερινή κυβέρνηση επιβάλλει λοιπόν την εσχάτη των ποινών σε ανθρώπους που μέχρι χθες ήταν στην πρώτη γραμμή και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Σήμερα, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, τους στέλνει σπίτι τους χωρίς μισθό, είναι δηλαδή τιμωρητική αναστολή. Πως θα ζητηθεί από αυτούς τους ανθρώπους, μετά την επιστροφή τους, να προσφέρουν με τον ίδιο ζήλο τις υπηρεσίες τους;

Η κυβέρνηση αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές και γιατρούς, διαλύει τα δημόσια νοσοκομεία.
Ήταν γνωστό ότι η αναστολή εργασίας υγειονομικών θα είχε ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του ΕΣΥ, την ώρα που η κοινωνία το χρειάζεται περισσότερο τόσο αυτή όσο και οι πολίτες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση από νωρίς νομοθέτησε την σύμπραξη ιδιωτών στα Νοσοκομεία και τώρα βρήκε την ευκαιρία να εισάγει ευέλικτες μορφές εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Έτσι κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, με απευθείας αναθέσεις και χωρίς διαφάνεια ανατίθενται διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες, συνάπτονται συμβάσεις με ιδιωτικά εργαστήρια και ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων.

Επιπλέον νομιμοποιούνται οι τρίμηνες συμβάσεις εργασίας, η παροχή υπηρεσιών με μπλοκάκι και σύντομα θα νομιμοποιούνται οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι και στο δημόσιο τομέα. Σε συνδυασμό με το νέο εργασιακό, τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και πρόσφατα και το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, πλέον δεν θα τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα στην απαίτηση για μια σχετικά αξιοπρεπή εργασία.

Με πρόσχημα λοιπόν την πανδημία και την προστασία της δημόσιας υγείας σήμερα παύει υγειονομικούς, αύριο εκπαιδευτικούς και όποιον άλλο κλάδο βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση.

Στο τέλος όλοι οι υπάλληλοι θα είναι αναλώσιμοι, θα αντικαθίστανται από ενοικιαζόμενους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας διαφορετικής χρονικής διάρκειας και αμοιβής. Δηλαδή ο ορισμός της φτωχοποίησης και της ερημοποίησης της χώρας.

Οι μοναδικοί κερδισμένοι θα είναι οι ολιγάρχες και ο φίλοι της Μητσοτάκης ΑΕ.

Όχι στην τιμωρητική αναστολή
Ναι στην αναβαθμισμένη δημόσια υγεία
Ναι στα μαζικά τεστ
Ναι στον εμβολιασμό

Τομέας Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ΜέΡΑ25

ΘΟΒ Συνδικαλιστικού ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο