Τομέας Δημόσιας Διοίκησης: Οι κρυφές βλέψεις ενός σούπερμαν υπουργού

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Οκτ, 2021

Κατά την προσφιλή λογική της κυβέρνησης, όταν δεν «βγαίνουν» οι στόχοι της, φταίνε οι πολίτες και η ατομική τους ευθύνη, όταν δεν δουλεύει σωστά μια ολόκληρη βιομηχανία φταίνε οι εργάτες και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και όταν δεν δουλεύει σωστά ένας ολόκληρος δημόσιος οργανισμός, φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και η ανικανότητά τους.

Με ένα αριστοτεχνικό σάλτο ο σούπερ-υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, τίναξε την μπέρτα του και βρέθηκε στα άδυτα του ΕΦΚΑ και του ΝΑΤ, όπου για μιαν ακόμη φορά αποκάλυψε με εντυπωσιακή για θεσμικό υπεύθυνο υποκρισία και ανευθυνότητα την ανικανότητα των υφισταμένων του. Ως δήθεν υπερασπιστής κατά της κοινωνικής αδικίας και προστάτης των αδυνάμων, αγκάλιασε τις 444 συνταξιούχες χήρες γεμάτος στοργή, που έγινε οργή, γιατί οι κακοί δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνταν να τις εξυπηρετήσουν. Έτσι, με σούπερ-λαϊκίστικο συναισθηματισμό και έπαρση, εξασφάλισε την ηθική στήριξη του εκπαιδευμένου πλέον στη νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα μέρους της κοινωνίας, που θα βάλει πρώτο τον λίθο κατά των δημοσίων υπαλλήλων, έχοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι το δίκιο του βρίσκεται στην τιμωρία τους.

«Μα είναι δυνατόν να υπάρχει νόμος και να μην τον τηρούν οι υπάλληλοι;» αναρωτιέται με παιδική δήθεν αθωότητα ο σούπερ-υπουργός, σαν ένας αδαής πολίτης που ρίχνει το φταίξιμο στον πρώτο υπάλληλο που θα συναντήσει μπροστά του, όταν δεν εξυπηρετείται! Θαρρείς και ξαφνικά όλοι οι υπάλληλοι ενός δημόσιου οργανισμού, προϊστάμενοι και υφιστάμενοι, συνεννοήθηκαν να αρνηθούν την εξυπηρέτηση των δικαιούχων, έτσι από καπρίτσιο, τεμπελιά και ανευθυνότητα.

Το ψάρι όμως βρωμάει από το κεφάλι, κύριε σούπερ-υπουργέ. Είναι γνωστό ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τον νόμο. Εκείνο όμως που δεν είναι γνωστό στους πολίτες και που επιτηδευμένα εσείς υποκρίνεστε ότι αγνοείτε είναι ότι, είναι τόσες οι ασάφειες των νόμων, ώστε σχεδόν πάντα είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ερμηνευτική εγκύκλιος που να δίνει τη δυνατότητα της ομοιόμορφης εφαρμογής του νόμου, χωρίς διακρίσεις και παρερμηνείες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον νόμο 4826/2021 (άρθρο 78), που τροποποιεί το άρθρο 33 του νόμου 4387/2016 σύμφωνα με τον οποίο, άλλοτε το «πρώην ΝΑΤ» και άλλοτε το ΝΑΤ εξακολουθεί να χορηγεί συντάξεις, όπως αναφέρεται και στον επίσημο ιστότοπό του www.nat.gr, όταν από 1-1-2017 την αρμοδιότητα αυτή την έχει ο ΕΦΚΑ. Αφορά άραγε μόνο αυτούς τους 444 φακέλους (που δεν έλαβαν επί 5 χρόνια οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ και που τους ζητάτε να υπογράψουν χωρίς να τους ελέγξουν, εμπιστευόμενοι το ΝΑΤ) ή και άλλους που «ξεχάστηκαν» και ποιους; Το άρθρο 78 δεν το διευκρινίζει! Όταν ένας ολόκληρος οργανισμός μπλοκάρεται από την ασάφεια του νόμου και σας ζητά ερμηνευτική εγκύκλιο, οφείλετε να την εκδώσετε και να αναλάβετε την ευθύνη της νομικής ερμηνείας και όχι να ρίχνετε τις ευθύνες στους υπαλλήλους και ανερυθρίαστα να τους αποκαλείτε «βασανιστές» αποποιούμενος το θεσμικό σας ρόλο για τον οποίο έχετε επιλεγεί και βάσει του οποίου κατέχετε τη σημερινή σας θέση ευθύνης!

Αξίζει να επισημάνουμε ότι από τα πέντε χρόνια καθυστέρησης των συγκεκριμένων συντάξεων, τα τέσσερα χρόνια οφείλονται στη δική σας κυβέρνηση της ΝΔ και στην τελευταία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μόνον ένας μήνας αποδίδεται στον ΕΦΚΑ και τους «βασανιστές» υπαλλήλους του, που δικαίως ζητούν την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, για ένα θέμα που θα μπορούσε να έχει λυθεί από έναν υπεύθυνο (;) υπουργό και δύο ικανούς (;) διοικητές.

Η πολυνομία και η κακή νομοθέτηση, η εσκεμμένη έλλειψη στοιχειώδους πληροφοριακού εξοπλισμού (για τον οποίο δεν έχει απαντήσει ακόμη η Κυβέρνηση στην αρ. 561/5-4-2021 ερώτηση της βουλεύτριας του ΜέΡΑ25 κας Σακοράφα), μπορεί να είναι μειονέκτημα και εμπόδιο στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στη δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελεί όμως άριστο εργαλείο στα χέρια των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων για τη δυσφήμιση του δημόσιου τομέα και τη μετακύλιση της πολιτικής ευθύνης στην ατομική ευθύνη και του τελευταίου υπαλλήλου. Ένα εργαλείο που αριστοτεχνικά χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της «Μητσοτάκης ΑΕ» με σκοπό να ρίξει κι άλλο τις μετοχές του δημόσιου τομέα στο χρηματιστήριο των κοινωνικών αξιών, ώστε να έχει ένα ακόμη πρόσχημα για να τον ξεπουλήσει στους ολιγάρχες φίλους της και μαζί να απολαύσουν τους καρπούς της μεγάλης ληστείας σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο