Τομέας Δικαιοσύνης: Καταδικάζουμε τον Δικαστικό Καλλικράτη και την αποστέρηση του πολίτη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Φεβ, 2023

Ο Τομέας Δικαιοσύνης του ΜέΡΑ25 σχετικά με το κατατεθέν σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Αναδιάταξη περιφερειών και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, οργάνωση της τηλεματικής συνεδρίασης, μετατροπή μεταβατικών εδρών και ίδρυση δικαστικών γραφείων τηλεματικής – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», δηλώνει στους Έλληνες πολίτες, το νομικό κόσμο της Ελλάδας ,τους Συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης , Δικαστές , Δικηγόρους και Δικαστικούς Γραμματείς τα εξής:

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια κατάργησης ή συγχώνευσης των διοικητικών δικαστικών σχηματισμών που λειτουργούν σήμερα.

Θεωρούμε επιβεβλημένη τη λειτουργία Διοικητικού Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε πολιτικού Πρωτοδικείου, όπως επιβάλει άλλωστε και η αρχή της τοπικής εγγύτητας του πολίτη προς τον φυσικό δικαστή.
Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στις τηλεματικές δίκες και στη μετατροπή δικαστηρίων σε δικαστήρια τηλεματικής. Η τηλεματική δίκη χωρίς τη φυσική παρουσία των διαδίκων, δεν πληροί τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης, παραβιάζει τις αρχές της προφορικότητας και δημοσιότητας της συζήτησης.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη συγκέντρωση της δικαστικής ύλης σε ένα περιορισμένο αριθμό διοικητικών δικαστηρίων που θα επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, σε αντίθεση με την αποκέντρωσή της, με αναδιάρθρωση της αρμοδιότητας, που θα επιταχύνει τον προσδιορισμό των υποθέσεων, την εκδίκασή τους και την έκδοση αποφάσεων.

Η επίλυση των προβλημάτων της Διοικητικής Δικαιοσύνης απαιτεί σφαιρική αντιμετώπιση και συνολική προσέγγιση, εξορθολογισμό και αναμόρφωση του δικονομικού πλαισίου λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων, κάλυψη των κενών θέσεων Δικαστικών υπαλλήλων, σοβαρή υλικοτεχνική υποστήριξη όλων των διοικητικών σχηματισμών καθώς και διαρκή και ουσιαστικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων φορέων με την επίκληση στοιχείων τεκμηρίωσης και αποτελεσματικότητας.

1. Καταδικάζουμε τον αποκλεισμό της Ολομέλειας των Προέδρων και των τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων , τον αποκλεισμό του του Δ.Σ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Γραμματείας Διοικητικών Δικαστηρίων από όλες τις μέχρι τώρα φάσεις διαβούλευσης σχετικά με τον Δικαστικό Χάρτη των Διοικητικών Δικαστηρίων, ο οποίος αφορά πρωτίστως σε εκείνους και δεν αποτελεί εσωτερικό θέμα της Διοικητικής Ολομέλειας του ΣτΕ.

2. Αρνούμαστε την κατάργηση ή συρρίκνωση οποιουδήποτε υφισταμένου Διοικητικού Δικαστηρίου και απορρίπτουμε το λεγόμενο «Σχέδιο της Ομάδας Εργασίας» υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου του ΣτΕ κ. Μιχάλη Πικραμένου, κατά το σχετικό του μέρος ως βάση οποιασδήποτε συζήτησης.

3. Απορρίπτουμε την εισαγωγή των λεγομένων «νέων τεχνολογιών», ως υποκατάσταση της λειτουργίας των υφισταμένων Διοικητικών Δικαστηρίων με φυσική παρουσία σε αυτά Δικαστών και υπαλλήλων.

4. Αξιώνουμε την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων.

5. Τασσόμαστε υπέρ της υιοθέτησης μέτρων για την ορθολογικότερη κατανομή υποθέσεων σε όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της Χώρας, με κριτήριο την ευκολία πρόσβασης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο Δικαστήριο, με τη μείωση των δικαστικών δαπανημάτων και την επανεξέταση του ν. 3900/2010.

Υιοθετώντας το καθολικό αίτημα του νομικού κόσμου , καλούμε την ΚΟ του Κόμματός μας να ζητήσει την απόσυρση του εκτρωματικού σχεδίου νόμου , και να το καταψηφίσει στην Ολομέλεια.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο