Το ΜέΡΑ25 καταθέτει τροπολογία για την επαναφορά της επαγγελματικής κατηγορίας ΤΕ για τους απόφοιτους καλλιτεχνικών σχολών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Φεβ, 2023

Με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ αρ.φ. 232/τ.Α’/17-12-2022), με θέμα «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο)» επήλθε οριστικό πλήγμα στα επαγγελματικά δικαιώματα και προοπτικές απασχόλησης σχεδόν όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών (ιδίως δραματικές, κινηματογραφικές σχολές, ωδεία και σχολές χορού). Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην επίμονη πολιτική απαξίωσης και ευτελισμού των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων.

Εκφράζοντας με ακραίο τρόπο την κυβερνητική πολιτική στον συγκεκριμένο τομέα, οι ρυθμίσεις του προεδρικού διατάγματος, ακυρώνουν ουσιαστικά και μηδενίζουν τις καλλιτεχνικές σπουδές σε όλους τους παραπάνω κλάδους, αφού αντιμετωπίζει τους κατόχους όλων αυτών των τίτλων σπουδών απλώς ως απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), με όλες τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες για την επαγγελματική προοπτική όλων των αντίστοιχων καλλιτεχνικών επαγγελμάτων.

Επειδή με αυτόν τον τρόπο, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία θεσμική εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια (από το 2003) και η οποία διατηρήθηκε με ευθύνη όλων των εν τω μεταξύ κυβερνήσεων – και την αντιμετωπίζει με την χειρότερη και πιο άδικη πιθανή λύση.

Επειδή ειδικότερα με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις επικυρώνεται η πλήρης απαξίωση του χώρου του πολιτισμού από την ελληνική Πολιτεία και υπονομεύονται προκλητικά και βάναυσα τα επαγγελματικά δικαιώματα, οι προοπτικές απασχόλησης και οι δυνατότητες των ενδιαφερομένων να αναπτύξουν με ισότιμο τρόπο την πολιτιστική και επαγγελματική τους δράση ανταποκρινόμενοι με αξιοπρέπεια και στην ανάγκη βιοπορισμού τους.

Επειδή το κυβερνητικό αδίκημα γίνεται ακόμα βαρύτερο αν συνεκτιμηθεί ότι πρόκειται για την ίδια Κυβέρνηση που έχει ουσιαστικά, με συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις, εξισώσει με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ (με 4ετή ή και 5ετή προγράμματα σπουδών) τα διπλώματα κολλεγίων ακόμα και τριετούς φοίτησης, και μάλιστα και με παράκαμψη του ΔΟΑΤΑΠ.

και τέλος,

Επειδή η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τους καλλιτέχνες για να καταστρατηγήσει το Άρθρο 16 του Συντάγματος, δίνοντας την Παιδεία βορά στην Ολιγαρχία,

Καταθέτουμε τροπολογία με την οποία αίρεται η υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, με την επαναφορά της επαγγελματικής κατηγορίας ΤΕ για τους αποφοίτους των σχολών ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που λειτουργούν βάσει του Ν.1158/1981.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο