Τομέας Δικαιοσύνης για το ΔΤ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Φυγή προς τα πίσω

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Ιούλ, 2022

Η νέα διοίκηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ),εξέδωσε στις 16/7/2022 δελτίο τύπου για να καλύψει δικαστές της σύνθεσης του ΜΟΔ Αθήνας που εξέδωσαν τις γνωστές αποφάσεις για κατηγορούμενο που καταδικάστηκε για δύο βιασμούς ανηλίκων. Ξενίζει η θεσμική αμετροέπεια, η έλλειψη νηφαλιότητας και το αλλόκοτο ύφος του δελτίου τύπου που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το νόμο, τη νομολογία και τη μέχρι σήμερα συνδικαλιστική πρακτική της ΕΔΕ.

Ελπίζουμε στην απόσυρση αυτού του δελτίου τύπου, που έχει κάνει ήδη μεγάλη ζημιά, θυμίζοντας την περιγραφή του κοινωνικά διαλυτικού φαινομένου της ανομίας από το νομοθέτη των Επιζεφύριων Λοκρών Ζάλευκο, θεμελιωτή του δυτικού νομικού πολιτισμού. ( 7ος πΧ αιώνας):
“Ζάλευκος ο των Λοκρών νομοθέτης, τους νόμους έφησε τοις αραχνίοις ομοίους είναι. Ώσπερ γαρ εις εκείνα, εάν μεν εμπέση μυία ή κώνωψ, κατέχεται. Εάν δε σφήξ η μέλιττα, διαρρήξασα αφίπταται. Ούτω και εις τους νόμους, εάν μεν εμπέση πένης,συνέχεται. Εάν δε πλούσιος ή δυνατός λέγειν, διαρρήξας αποτρέχει». Μια δικαστική ένωση δεν μπορεί να καλύπτει την ανομία.

Αυτή η αίσθηση της ανομίας έχει εξεγείρει την κοινωνία, καθώς έρχεται σε αντίφαση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.Το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν είναι “vox populi”, αλλά αποτελεί μέτρο προστασίας των εννόμων αγαθών μιας ευνομούμενης πολιτείας, με σκοπό την κοινωνική ειρήνευση και την αποφυγή της αυτοδικίας που οφείλουν να διασφαλίζουν μεταξύ άλλων οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες εκπορεύονται από ένα κράτος δικαίου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο