Τομέας Δικαιωμάτων: Οι νεκροί Ρομά μας θυμίζουν την περιθωριοποίησή τους και τα μέτρα που απαιτούνται για την άρση της

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Νοέ, 2021

Με αφορμή το θάνατο του 8χρονου κοριτσιού Ρομά σε εργοστάσιο στο Κερατσίνι και το φόνο του του νεαρού Ρομά από αστυνομικούς στο Πέραμα, το ΜέΡΑ25 θέλει να επαναφέρει το ζήτημα της εξακολουθητικής περιθωριοποίησης των Ρομά παρά τα αλλεπάλληλα νομοθετικές και θεσμικές προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών για την ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία.

Απαιτούμε

Να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ουσιαστική πειθαρχική και ποινική διερεύνηση των παραπάνω περιστατικών ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που αναλογούν.

Να υπάρξουν άμεσα μέτρα αλλαγής του ελληνικής νομοθεσίας και των σχετικών κανονισμών περί οπλοφορίας, χρήσης πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς και εκπαίδευσή τους σε αυτά.

Να ληφθούν συγκεκριμένα, πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και της ρατσιστικής βίας κατά των Ρομά και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Ενδεικτικά, ως πρώτο μέτρο, να επιλυθούν οι όποιες αστικοδημοτικές εκκρεμότητες υπάρχουν για την εγγραφή των Ρομά στα δημοτολόγια, να δοθούν άδειες πλανόδιου πωλητή στους Ρομά χωρίς γεωγραφικά όρια και να ληφθούν μέτρα απόσυρσης των παιδιών Ρομά από τους δρόμους και τα φανάρια μέσω της ένταξής τους και της διατήρησής τους στα σχολεία, όπου δεν υφίσταται, και με μέτρα για βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς που μπορούν να τα φιλοξενούν. Υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που μπορεί να αξιοποιηθεί και να τροποποιηθεί περαιτέρω, όπου απαιτείται.

Να υπάρχει και να εφαρμόζεται πρακτικά ο συντονισμός των αρμόδιων υπουργών και των σχετικών κρατικών υπηρεσιών με σκοπό την ολοκληρωμένη προσπάθεια ουσιαστικής και πολυεπίπεδης ένταξης των Ρομά, ελλήνων πολιτών στην ελληνική κοινωνία.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο