Το ΜέΡΑ25 κατέθεσε τροπολογία για την αποκατάσταση των εκπαιδευτικών που αποκλείστηκαν βάσει της προκήρυξης του ΑΣΕΠ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Ιούλ, 2020

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση αναφορικά με την αποκατάσταση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποκλείστηκαν βάσει της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2019.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αποσκοπεί στην αποκατάσταση της αδικίας με τις αιτήσεις των εκπαιδευτικών που δεν συνοδεύονταν από το περιβόητο παράβολο των 3 Ευρώ, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από την διαδικασία αξιολόγησης λόγω αυτής ακριβώς της τυπικής έλλειψης, δίχως να εξεταστούν περαιτέρω τα ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων για την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων.

Συγκεκριμένα, απερρίφθησαν συνολικά 2316 υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 1837 με αιτιολογία τη «μη καταβολή παραβόλου». Μάλιστα, οι απορριφθέντες υποψήφιοι εκπαιδευτικοί είχαν ενημερωθεί ηλεκτρονικά για την επιτυχή υποβολή της αίτησή τους και για τον αριθμό πρωτοκόλλου αυτής, δίχως όμως να ειδοποιηθούν για την εκκρεμότητα πληρωμής του σχετικού παραβόλου.

Σημειωτέον ότι το σοβαρό αυτό πρόβλημα είχε ανακύψει και στις περιπτώσεις των προκηρύξεων Ειδικής Αγωγής 1ΕΑ, 2ΕΑ και 3ΕΑ, στις οποίες επίσης περίπου 2.000 υποψήφιοι είχαν κριθεί απορριπτέοι για τον ίδιο ακριβώς λόγο και υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες. Καίτοι στις 9.12.2019 το Υπουργείο είχε αναγνωρίσει το πρόβλημα και είχε δεσμευτεί διά της κ. Υφυπουργού ότι «το ζήτημα της προκήρυξης (: 1ΕΑ, 2ΕΑ, 3ΕΑ) θα είναι ένας καλός οδηγός … ώστε να είναι όσο γίνεται πιο ακριβής η επόμενη προκήρυξη για να µην έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι υφίστανται αυτή τη στιγµή αυτή την δυσκολία», ουδεμία σχετική πρόνοια ελήφθη, με αποτέλεσμα την αναβίωση μιας κατάφωρης αδικίας.

Δεδομένων των προαναφερθέντων, προκύπτει αδιαμφισβήτητα συστημική δυσλειτουργία για την οποία δεν φέρουν ευθύνη οι απορριφθέντες υποψήφιοι, καθώς είναι βέβαιο ότι εφόσον είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως ή εφόσον δεν είχαν παραπλανηθεί σε σχέση με την οριστικοποίηση της αίτησής τους, θα είχαν φροντίσει να καταβάλλουν το αντίτιμο του παραβόλου.

Για το λόγο αυτό το ΜέΡΑ25 καταθέτει την σχετική τροπολογία, προκειμένου να διορθώσει αστοχίες και δυσλειτουργίες του προπεριγραφέντος συστήματος, καθώς οι συνέπειες αυτών κρίνονται -με βάση την κοινή λογική και πείρα- ιδιαιτέρως επαχθείς και άδικες, δεδομένου επιπροσθέτως ότι οι απορριφθέντες υποψήφιοι εκπαιδευτικοί απειλούνται με αποκλεισμό 3 ετών από μελλοντικές αντίστοιχες ή συναφείς προκηρύξεις.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο