Το ΜέΡΑ25 καταθέτει ερώτηση σχετικά με το υπέρογκο κόστος του ρεύματος για αγρότες και ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
09 Φεβ, 2022

Προς τους Υπουργούς:

1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
2. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Απειλή για την αγροτική παραγωγή το υπέρογκο κόστος του ρεύματος για αγρότες και ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ

Μετά την κυβερνητική πρωτοβουλία θεσμοθέτησης «ρήτρας αναπροσαρμογής» στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος, από τον προηγούμενο Αύγουστο, το κόστος παραγωγής εκτοξεύθηκε στα ύψη, προκαλώντας αναστάτωση τόσο στους παραγωγούς, που αιφνιδιαστικά βλέπουν άμεσες απώλειες των εισοδημάτων τους, όσο και στους Τοπικούς και Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, οι οποίοι, έχοντας την ευθύνη διαχείρισης των δικτύων άρδευσης είναι σημαντικοί καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και απαραίτητοι συντελεστές για την καλή πορεία της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής των περιοχών ευθύνης τους.

Εντωμεταξύ κυβερνητικά στελέχη, διαδοχικά, εξαγγέλλουν ποικιλία ρυθμίσεων για την κάλυψη της επιβάρυνσης που προκύπτει από τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στους λογαριασμούς του αγροτικού ρεύματος, χωρίς όμως να διευκρινίζουν επαρκώς πότε, πως και για ποιους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής θα εφαρμοστούν αυτές, παραπέμποντας σε υπό έκδοση αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις.

Επειδή, ήδη έχουν εκδοθεί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος με υπερδιπλάσιες του κανονικού χρεώσεις και αποδέκτες παραγωγούς αλλά και ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, οι οποίοι θα πρέπει να επιμερίσουν το κόστος στους αγρότες μέλη τους.

Επειδή, όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις και στο πρόσφατο παρελθόν, η συσσώρευση χρεών για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος απειλεί την ομαλή λειτουργία των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ και απειλεί την ομαλή διεκπεραίωση των αγροτικών εργασιών στις περιοχές ευθύνης τους.

Επειδή, η χώρα μας κατέχει θέση «πρωταθλήτριας» σε ακρίβεια στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, με την αγροτική μας παραγωγή να έχει τον υψηλότερο βαθμό εξάρτησης από την ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Σε ποιες ακριβώς ενέργειες θα προχωρήσουν για την αντιμετώπιση του υπέρογκου κόστους παραγωγής που προκαλούν οι απότομες αυξήσεις του αγροτικού ρεύματος και με ποιο ακριβώς χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθούν αυτές;

2. Υπάρχει μέριμνα για ενδεχόμενες νέες, βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες, ενεργειακές κρίσεις, ή θα συνεχίσει η αβεβαιότητα να διέπει την συνέχεια της αγροτική μας παραγωγής και την επισιτιστική μας ασφάλεια;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιάνης Βαρουφάκης
Αγγελική Αδαμοπούλου
Μαρία Απατζίδη
Κρίτων Αρσένης
Κλέων Γρηγοριάδης
Γιώργος Λογιάδης
Φωτεινή Μπακαδήμα
Σοφία Σακοράφα

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο