Το ερώτημα που επέλεξε να μην απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
31 Ιαν, 2022

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την Πρόταση Μομφής κατά της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα προς τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά την ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου της «Αττικής Οδού» σε περίπτωση που αυτός αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου.

Συγκεκριμένα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 απηύθυνε στον κ. Τσίπρα το ερώτημα: «Αν πέσει η κυβέρνηση, υποθετικά, και ξαναβρεθείτε στο Μαξίμου, Πρωθυπουργός τώρα που λήγει η σύμβαση της Αττικής Οδού, θα την πάρετε πίσω στο Δημόσιο; Ή θα την παραχωρήσετε σε κάποιον άλλον της γνωστής παλιοπαρέας των ολιγαρχών; Ναι ή Όχι; Ρωτώ απολύτως καλοπροαίρετα. Γιατί εδώ δεν απαιτείται καν ρήξη. Λήγει μια σύμβαση. Δεν την ανανεώνουμε. Και δείχνουμε στους πολίτες πως μπορεί ένας νέου τύπου δημόσιος οργανισμός κοινής ωφέλειας να διαχειριστεί έναν εμβληματικό δρόμο. Λοιπόν κ. Τσίπρα; Πολύ φοβάμαι ότι στην ομιλία σας δεν θα απαντήσετε. Κύριε Τσίπρα μακριά από εμάς οι ίσες αποστάσεις. Όμως, όπως είπε κάποτε ο Martin Luther King: «Στο τέλος, δεν θα θυμόμαστε τα λόγια του εχθρού αλλά την σιωπή των φίλων».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επέλεξε να μην απαντήσει, επιβεβαιώνοντας πως είτε δεν τον αφήνει η τρόικα, οπότε παραδέχεται ότι δεν την έδιωξε ποτέ, είτε πιστεύει κι αυτός ότι οι κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες τα κάνουν όλα καλύτερα, είτε δεν πιστεύει μεν ότι οι κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες τα κάνουν καλύτερα, αλλά έχει μπει κι αυτός την μοιρασιά. Όποιο από τα τρία και να ισχύει, ακυρώνει στην οποιαδήποτε συζήτηση περί δήθεν «Προοδευτικής Διακυβέρνησης».

Παράλληλα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έθεσε ακόμα προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ -βγάζοντας απέξω το ΚΚΕ του οποίου τη στάση αναγνωρίζουμε- που, ως κυβερνήσεις με ή χωρίς την πίεση της τρόικας δρομολόγησαν, μαζί με την Νέα Δημοκρατία, την παράδοση του κράτους στην κρατικοδίαιτη ολιγαρχία, τα εξής ερωτήματα:

«Μένει στον κ. Τσίπρα και στον κ. Ανδρουλάκη να τοποθετηθούν:

Μέμφεστε την «Μητσοτάκης ΑΕ» απλά για ανικανότητα;

Ή δεσμεύεστε, όπως εμείς, να κόψετε τα πόδια της κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας που κινεί τα νήματά της και που δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να κινεί και τα δικά σας, αν μπαίνατε ξανά στα υπουργεία;

Θα τολμήσετε κι εσείς να κατονομάσετε τους ολιγάρχες, όπως δεν διστάζει να κάνει το ΜέΡΑ25;

Τι λέτε; Για να ‘χουμε καλό ρώτημα:

  • Θα επιστρέψουμε την Αττική Οδό στο Δημόσιο το 2024;
  • Θα καταργήσουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το σύστημα target model που επιτρέπει στα ιδιωτικά μονοπώλια να στέλνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στη στρατόσφαιρα;
  • Θα πετάξουμε τα αρπακτικά έξω από τις υποδομές ύδρευσης από το νερό μας;
  • Θα καταργήσουμε τον ΗΡΑΚΛΗ κόντρα στα funds ώστε να προστατευτεί το μικρομάγαζο κι η πρώτη κατοικία;
  • Θα προχωρήσουμε σε Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού και των Κοινωνικών Επιδομάτων;

Γενικότερα,

  • Θα πάμε τον ανώτατο ΦΠΑ από το 24% στο 15%, καταργώντας παράλληλα όλες τις προπληρωμές φόρων;
  • Θα πούμε οριστικό τέλος στις εξορύξεις και τους αγωγούς;
  • Θα επενδύσουμε σοβαρά σε πράσινο υδρογόνο;
  • Θα ορθώσουμε τις φωνές μας εναντίον της ΝΑΤΟϊκής κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ουκρανία και την μετατροπή της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήρια του Αμερικανικού Στρατού.

Θα κάνουμε (με άλλα λόγια), κόντρα στους ολιγάρχες εσωτερικού και εξωτερικού, θα κάνουμε όλα εκείνα που απαιτεί το κοινωνικό συμφέρον, και που θα καταστήσουν τη χώρα πρωτοπόρα στον αγώνα για την Ειρήνη και εναντίον της Κλιματικής Καταστροφής;»

Κανένα από τα ερωτήματα αυτά δεν απαντήθηκε από τους φερόμενους ως «φιλόδοξους» διεκδικητές του «προοδευτικού χώρου», τα συμπεράσματα ας τα βγάλουν οι πραγματικά προοδευτικοί πολίτες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο