Θέμης Γρηγοριάδης: Είναι επιτακτική ανάγκη να επανέλθουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Ράδιο ΜέΡΑ
19 Φεβ, 2022

Τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει την τελευταία δεκαετία οι μισθωτοί και οι εμποροϋπάλληλοι, αλλά και την όξυνση των προβλημάτων τους με την εργασιακή νομοθεσία που έχει περάσει η η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιγράφει σε συνέντευξή του στο Στίγμα της ΜέΡΑς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Θέμης Γρηγοριάδης:

Οι μεγάλες ανατιμήσεις που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα σε ενέργεια, λογαριασμούς, ενοίκια, είδη πρώτης ανάγκης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τους σημερινούς μισθούς των εργαζομένων, οι οποίοι ουσιαστικά παραμένουν παγωμένοι από το 2012. Για ένα τεράστιο αριθμό εμποροϋπαλλήλων ο βασικός μισθός διαμορφώνεται κάτω από 550 ευρώ το μήνα για πλήρη απασχόληση, με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται ήδη από την πρώτη εβδομάδα του κάθε μήνα.

Η ισχνή αύξηση του 2% που δόθηκε τον Ιανουάριο δεν επαρκεί με τίποτα, αφού η ακρίβεια και ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες έχουν διογκωθεί πολύ περισσότερο. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, στις σημερινές συνθήκες απαιτείται αύξηση του βασικού μισθού σε ποσό άνω των 800 ευρώ το μήνα.

Η λύση είναι να επανέλθουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το στάδιο της διαιτησίας με το εργαλείο του ΟΜΕΔ, ώστε να διαμορφωθούν υψηλότεροι μισθοί, αλλά και η δυνατότητα των συνδικάτων να διαπραγματεύονται με τους εργοδότες αυτές τις συμβάσεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιβιώσουμε, γιατί πραγματικά έχει στοχοποιηθεί και έχει ξηλωθεί η τσέπη κάθε νοικοκυριού και εργαζόμενου όλη αυτή τη δεκαετία.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο