Άκρως ανησυχητικά και ενδεικτικά της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία, είναι τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την εκτίναξη των χρεών ιδιωτών σε δημόσιο και τράπεζες στα 242,6 δις.
Το ποσό αυτό αφορά οφειλές στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες και στις εταιρίες διαχείρισης μέχρι το τέλος του 2020. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται τα χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί και οι επιστροφές των χρημάτων, που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις από τα προγράμματα «Επιστρεπτέα Προκαταβολή».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, από τα 242,6 δισ. ευρώ τα 108,1 δισ. είναι στην εφορία, τα 37,5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και 97 δις. ευρώ σε τράπεζες και Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία έφθασαν στα 108,1 δισ. ευρώ από τα οποία τα 7,1 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν το 2020, καταγράφοντας μείωση κατά 888,9 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Το ύψος των «κόκκινων» δανείων προς τις τράπεζες ανέρχεται σε 58,1 δις. και σε 38,9 δις. ευρώ στις εγχώριες Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).Η περαιτέρω διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, οφείλεται στην επιδημιολογική κρίση και τα μέτρα περιορισμού της νόσου που οδήγησαν σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Όλα δείχνουν πως η κατάσταση, θα επιδεινωθεί όταν θα πάψουν οι αναστολές πληρωμών και δεν θα είναι σε ισχύ, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.
Είναι φανερό πως θα χρειαστεί να τεθούν σε ισχύ νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς η κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία δεν έχει ξεπεραστεί και περισσότερο δεν δημιουργήθηκαν συνθήκες που να συμβάλουν στην τόνωση της οικονομίας, την δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και την αύξηση της απασχόλησης, καθώς και την αύξηση του τζίρου και των κερδών των επιχειρήσεων.
Η έκβαση της φετινής σεζόν δεν είναι βέβαιο πως θα είναι στα επίπεδα των ετών, που προηγήθηκαν της επιδημιολογικής κρίσης, κάτι που σημαίνει, πως τα έσοδα των επιχειρήσεων του τομέα δεν θα σημειώσουν αξιόλογη αύξηση.
Όλα αυτά δείχνουν πως απαιτούνται γενναία μέτρα, για την αύξηση της ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Πάγια θέση του ΜέΡΑ 25 είναι το κούρεμα των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί εν μέσω της πανδημίας και αυτών που θα προκύψουν στην συνέχεια, ώστε να ανασάνουν ιδιώτες και επιχειρηματίες. Το αφήγημα των …αναστολών, που ακολουθεί με κατάνυξη η κυβέρνηση απλώς μεταθέτει το πρόβλημα για αργότερα και διογκώνει περαιτέρω τα χρέη όλων.
Αλλά δεν είναι μόνο η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους.Από την 1ή Ιουνίου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, όσων οφείλουν και δεν έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους ή αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων, που έχουν λάβει στο παρελθόν.Επιπλέον απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας για την προστασία της οποίας, η κυβέρνηση διερρήγνυε προεκλογικά τα ιμάτια της.
Το ΜέΡΑ 25 ζητά την κατάργηση του νόμου Ν.4649/2019 που είναι ευρύτερα γνωστός με την ονομασία «Ηρακλής», για να σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων σε funds.
Μοναδική σωτηρία αποτελεί για το ΜέΡΑ 25 η ίδρυση « Δημόσιας Εταιρείας Αναδιάρθρωσης και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ΑΕ» που θα φέρει την επωνυμία « Οδυσσέας». Η εταιρεία θα έχει τη μορφή της ΑΕ όπως είναι το ΤΑΙΠΕΔ στην οποία θα μεταφέρονται άμεσα όλα τα κόκκινα δάνεια και οι τίτλοι ιδιοκτησίας.Τα δάνεια που θα μεταφέρονται στη νέα εταιρεία δεν θα πωλούνται αλλά θα παγώνουν.Η Δ.Ε.Α.Δ.Ι.Χ.-ΟΔΥΣΣΕΑΣ Α.Ε. θα απομειώνει την οφειλή της απαίτησης, στην αξία με την οποία απέκτησε την απαίτηση.Για πρώτες κατοικίες και λειτουργούσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα διατηρείται το ποσοστό ιδιοκτησίας των δανειοληπτών στα ακίνητα, που μεταφέρονται στην δημόσια εταιρεία, με καταβολή μηνιαίας Εισφοράς Διατήρησης Δικαιώματος Χρήσης και Συνιδιοκτησίας.
Μπορεί να σώθηκαν τώρα πολλά σπίτια από τις πυρκαγιές που άναψαν στη χώρα αλλά από 1η Ιουνίου θα γίνουν παρανάλωμα του πυρός και κτήμα των αρπακτικών ταμείων και των funds.
Θανάσης Μπαράκας, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ 25
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.