«Θα είμαστε στην Ευρωβουλή διεκδικώντας απαντήσεις για τους λαούς της Ευρώπης»

Προς τις 9 Ιουνίου..., Συνεντεύξεις - videos
12 Απρ, 2024

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Attica και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη παραχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης την Πέμπτη 11 Απριλίου.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ρωτήθηκε για τη συζήτηση στην Αριστερά και για το ενδεχόμενο συνεργασιών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα του «προοδευτικού χώρου».

Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως στις ευρωεκλογές θα κατέλθει η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά που φτιάχτηκε μετά από πολύμηνες συζητήσεις με τους ανθρώπους του χώρου που δεν υπέκυψαν στα μνημόνια και στην τρόικα. Ωστόσο, απαντώντας για τα κόμματα που είναι σήμερα στο κοινοβούλιο μίλησε για συγκεκριμένες αλλαγές που χρειάζονται και για την απροθυμία των “τριών ΠΑΣΟΚ” (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΠΑΣΟΚ) να δεσμευτούν γι αυτές.

«Η μόνη συζήτηση για την Αριστερά που μας ενδιαφέρει, έχει να κάνει με το πως θα καταργήσουμε:
– το σχέδιο Ηρακλής που δίνει τα σπίτια του κόσμου στα αρπακτικά μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
– τις προπληρωμές φόρου και τον υψηλό ΦΠΑ που στραγγαλίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
– το χρηματιστήριο Ενέργειας που είναι υπεύθυνο για τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά που τα ψήφισαν αυτά, δεν ενδιαφέρονται να τα αλλάξουν γι αυτό και δεν δεσμεύονται στο πρόγραμμά τους για όλα αυτά.
Άρα δεν έχουν να πουν κάτι στους πολίτες που υποφέρουν από αυτά, συνεπώς αυτές οι δυνάμεις έχουν βγει από μόνες τους εκτός συζήτησης για την πραγματική αλλαγή που χρειάζεται.
Το ότι χώρες όπως η Ισπανία έκαναν κάποιες από αυτές τις αλλαγές, σημαίνει ότι το αφήγημα που λέει ότι “αυτό δεν γίνεται”, καταρρέει. Γίνεται, αρκεί να είσαι διατεθειμένος να βάλεις βέτο υπέρ των πολλών (όπως έβαλε ο Μητσοτάκης, αλλά υπέρ των εφοπλιστών!)» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.Για το

  • Για το ξεφούσκωμα της “ανάπτυξης” και τη νέα λιτότητα που προαναγγέλλεται:

Όπως και πριν το 2008, έτσι και τώρα, οι άφρονες κυβερνώντες πανηγυρίζουν για τη δήθεν ανάπτυξη που όπως και τότε ήταν φούσκα, έτσι και τώρα. Η αγορά ακινήτων ξεφουσκώνει σε όλο τον κόσμο, θα ξεφουσκώσει και εδώ. Αυτό το ξεφούσκωμα οδηγεί σε νέα λιτότητα, την οποία έχουν προαναγγείλει οι κυβερνώντες ήδη, και αυτή η λιτότητα θα χτυπήσει το 80% του κόσμου. Αυτό συμβαίνει σε μια Ευρώπη που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, και που παρουσιάζει, δια στόματος Σαρλ Μισέλ, ως αναπτυξιακό μοντέλο την ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας! Εμείς ζητάμε την ψήφο του κόσμου στις ευρωεκλογές, για να αντιπαρατεθούμε με τη κα Φον Ντερ Λάιεν και τον κ. Μισέλ και το πολεμικό μοντέλο ανάπτυξης που προωθούν.

  • Οι υποκλοπές έπρεπε να έχουν ρίξει το Μητσοτάκη

Σε καμία πολιτισμένη χώρα δεν θα μπορούσε να σταθεί πρωθυπουργός που πιάστηκε να παρακολουθεί τους αντιπάλους του. Εδώ ο κ. Μητσοτάκης το υπερέβη, όπως και τα Τέμπη. Ελπίζω τώρα να μην ξεχαστούν. Να σταματήσουμε να θεωρούμε ως δεδομένο ότι τα πράγματα θα είναι έτσι. Όλα μπορούν να είναι αλλιώς..

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο