Το χρονικό της γερμανικής επίδειξης αυταρχισμού

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Αρθρογραφία
15 Απρ, 2024

Την Παρασκευή 12 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για την Παλαιστίνη που συνδιοργάνωναν το ΜERA25 Γερμανίας και η Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη στο Βερολίνο, η αστυνομία εισέβαλε στον χώρο όπου διεξαγόταν η εκδήλωση, εμποδίζοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη και άλλους συμμετέχοντες να εκφωνήσουν τις ομιλίες τους. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανάρτησε την φιλειρηνική ομιλία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο 13 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσής του MERA25 Γερμανίας ενάντια στην αυταρχική και παράνομη δράση της αστυνομίας, ένας αστυνομικός πλησίασε τους διοργανωτές μας, παρουσία των δικηγόρων Ντέιβιντ Σούμαν και Μέλανι Σβάιτζερ, για να τους ενημερώσει ότι είχε εκδοθεί “Betätigungsverbot” (απαγόρευση πολιτικής δράσης) κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, του χειρουργού και πρύτανη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης Ghassan Abu-Sittah και του πανεπιστημιακού Salman Abu Sitta. Στη συνέχεια, ο ίδιος αστυνομικός πρόσθεσε ότι αν μεταδοθεί οποιαδήποτε ομιλία από “οποιοδήποτε από τα τρία αυτά πρόσωπα”, η αστυνομία θα διαλύσει βίαια τη διαδήλωση.

Σε εκείνο το σημείο, οι παριστάμενοι δικηγόροι ζήτησαν από τον αστυνομικό να πληροφορηθούν σε ποιον νόμο βασίστηκε η απαγόρευση του Βαρουφάκη και των άλλων δύο ομιλητών. Ο αστυνομικός απάντησε ότι δεν επρόκειτο για απόφαση της αστυνομίας, αλλά για απόφαση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών. Όταν η δικηγόρος Μέλανι Σβάιτζερ ζήτησε να της δοθεί κάτι γραπτό σχετικά με αυτό το Betätigungsverbot, εκείνος αρνήθηκε. Λίγο αργότερα, η εφημερίδα TAZ ανέφερε ότι είχε λάβει επιβεβαίωση από τις γερμανικές αρχές για το Betätigungsverbot κατά του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ωστόσο, μετά από αμέτρητα μηνύματα οργής (συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων όπως οι Clare Daly, Francesca Albanese, Adam Tooze, Roger Waters, Slavoj Zizek, Brian Eno και Jeff Sachs) κατά των ενεργειών του υπουργείου Εσωτερικών και της γερμανικής αστυνομίας, οι δικηγόροι του ΜERA25 Γερμανίας ενημερώθηκαν από το τμήμα Τύπου της αστυνομίας του Βερολίνου ότι δεν έχουν καμία γνώση περί απαγόρευσης του Γιάνη Βαρουφάκη. Περίπου την ίδια στιγμή, η εφημερίδα TAZ άλλαξε το άρθρο της διαγράφοντας την επιβεβαίωση που είχε λάβει από τις γερμανικές αρχές – άρχισαν δηλαδή να προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Το ΜέΡΑ25 επιθυμεί να ευχαριστήσει τους χιλιάδες δικηγόρους, βουλευτές, ακτιβιστές, δημοσιογράφους, πολίτες καθώς και τις οργανώσεις, συλλογικότητες και πολιτικούς φορείς που έστειλαν μηνύματα υποστήριξης και των οποίων η αντίδραση ανάγκασε τις γερμανικές αρχές να δείξουν ένα πρώτο δείγμα οπισθοχώρησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μάχη έχει κερδηθεί ή ότι θα ελαττωθεί η πίεση από τη μεριά μας.

Ο αγώνας για την ειρήνη στη Παλαιστίνη και για τη δημοκρατία στην Ευρώπη συνεχίζεται. Το μένος με το οποίο προσπαθούν να καταπιέσουν τις φωνές της ειρήνης και της ελευθερίας είναι ενδεικτικές του πόσο αποφασισμένοι είναι να μας οδηγήσουν στον πόλεμο. Δυστυχώς γι’ αυτούς, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να τους σταματήσουμε.

Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, εκ. Τύπου ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ευρωβουλευτής

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο