Συνέντευξη Τύπου Γ. Βαρουφάκη στην Πάτρα: 3 αναπτυξιακοί άξονες για την πόλη απέναντι στην ερημοποίηση του μνημονιακού τόξου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
13 Ιούλ, 2021

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στην Πάτρα, αναφερόμενος στο 5ο μνημόνιο το οποίο ουσιαστικά πέρασε από την Βουλή την 1η Ιουλίου με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα ακόμα και της τάξης του 3,7% με την βοήθεια της εκκωφαντικής σιωπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό, αλλά και το κάλεσμα του ΜέΡΑ25 σε παλλαϊκή συστράτευση των πολιτών απέναντι σε αυτό, ενώ παρουσίασε ακόμα τρεις συγκεκριμένες προτάσεις του ΜέΡΑ25 για την ανάπτυξη της πόλης της Πάτρας.

Συγκεκριμένα, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως μετά την απεμπόληση του βέτο στις 8 Απριλίου 2020 από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και την υποχώρηση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη -όπως και των υπόλοιπων κρατών του νότου- για την ύπαρξη ευρωομολόγου που αρχικά είχαν προκρίνει, η Κυβέρνηση της ΝΔ οδηγήθηκε μαθηματικά στην ψήφιση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος της χώρας την 1η Ιούλη 2021, που με νέα, ακόμα μεγαλύτερα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα θα οδηγήσουν σε νέα σκληρότερη και μεγαλύτερη λιτότητα και φτωχοποίηση για την χώρα.

Η νέα αυτή σκληρή λιτότητα όπως δήλωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 θα περιλαμβάνει περικοπές των επικουρικών συντάξεων -όπως άλλωστε ήδη δρομολογεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νέο ασφαλιστικό της νομοσχέδιο- και ακόμα και περικοπές σε κύριες συντάξεις στο μέλλον, επιστροφή της προπληρωμής φόρου στο 100%, δέσμευση για καμία μείωση του απαράδεκτα υψηλού Φ.Π.Α. και βεβαίως μέσω της περαιτέρω εξάρτησης ακόμα περισσότερους πλειστηριασμούς λαϊκής πρώτης κατοικίας και μικρομάγαζων, ακόμα περισσότερο ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους μισθωτούς του ιδιωτικού και όχι μόνο τομέα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης η εμμονή ακόμα και του ΔΝΤ, της ίδιας της Χριστίν Λαγκάρντ τότε στο κλείσιμο μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων, την μεγέθυνση δηλαδή της «προλεταριοποίησης» των μικρομεσαίων και φτωχότερων.

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε πως τα όποια δις υποτίθεται πως ενέκρινε η ΕΕ δεν θα πάνε στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, αλλά στους ημέτερους, σε λίγους και ολιγάρχες βλ. Fraport κλπ. και ως εκ τούτου είναι μαρκοοικονομικά ασήμαντα, ενώ ακόμα και μέσα σε αυτή τη λίστα που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση σαν σχέδιο “Ελλάδα 2.0” δεν υπάρχει κανένα απολύτως πραγματικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα.

Για την Πάτρα συγκεκριμένα ο Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε τρεις συγκεκριμένους αναπτυξιακούς άξονες ώστε να πάψει η ερημοποίηση της πόλης, το φευγιό των νέων παιδιών και η υπανάπτυξη που προωθούν τα μνημονιακά κόμματα με την περαιτέρω βύθιση της χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας σε συνθήκες ακόμα πιο ασφυκτικής χρεοδουλοπαροικίας, και όπως για την Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, το ΜέΡΑ25 προτείνει να γίνει ένα κέντρο παραγωγής και διανομής πράσινου υδρογόνου για την Πάτρα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε σχετικά: «Το αναπτυξιακό μοντέλο της Πάτρας θα πρέπει να είναι τρία πράγματα: ηλεκτροκίνηση, ψηφιακές τεχνολογίες και πολιτισμός».

Και συμπλήρωσε: «Το υδρογόνο θα είναι αυτό που θα αντικαταστήσει τους κινητήρες ντίζελ, είτε είναι οι κινητήρες των πλοίων είτε των φορτηγών, όλες οι μετακινήσεις που δεν μπορούν να γίνουν με αυτοκίνητα τα οποία βασίζονται στις μπαταρίες, βαριά φορτηγά για παράδειγμα. Και τα αυτοκίνητα; Τα τρένα; Τα οποία πρέπει να είναι το μέλλον των μεταφορών σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη. Εδώ η Πάτρα θα ήταν μία ιδανική περιοχή για την ανάπτυξη βαριάς βιομηχανίας σύγχρονων μπαταριών. Η μπαταρία θα είναι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, ο βενζινοκινητήρας του μέλλοντος, όπως το υδρογόνο θα είναι το ντίζελ του μέλλοντος».

«Υπάρχει καλύτερη από την περιοχή εδώ;» διερωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να απαντήσει: «Έχετε το μεγάλο ατού: Πρώτον, Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο, δεύτερον, άμεση διασύνδεση με την Ιταλία, τρίτον, άπλετους βιομηχανικούς χώρους οι οποίοι σαπίζουν και θα μπορούσαν να είναι ο χώρος όπου γίνεται αυτή η ανάπτυξη». Και συνέχισε: «Παράλληλα, συνδυασμός αυτού του κέντρου εξηλεκτρισμού και συσσωρευτών μπαταριών με πολιτισμό. Και όταν λέω πολιτισμό, εννοώ την βαριά βιομηχανία του πολιτισμού που δεν είναι άλλη από τον κινηματογράφο».

Κλείνοντας ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως: «Έχουμε μία κυβέρνηση που σχεδίασε την νέα πτώχευση μέσα από το ΝΑΙ σε όλα που ξεκινάει την 8η Απριλίου του 2020, επενδύει σε αυτή την πτώχευση το νέο αλισβερίσι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα είναι το Ταμείο που θα χρηματοδοτεί τα νέα μεγάλα σκάνδαλα του μέλλοντος και του φαγοποτιού της «Μητσοτάκης ΑΕ» χωρίς κανένα σχεδιασμό για την επόμενη πράσινη βιομηχανική επανάσταση που δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε».

Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, εκλογικών συνεργασιών και για ζητήματα πανδημίας και του εθνικού συστήματος υγείας, λέγοντας πως η αγορά (οι ιδιώτες) δεν έχουν χώρο στην υγεία, όπως και στην παιδεία.

Την συζήτηση συντόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Δημήτρης Λάτσης από την τοπική οργάνωση του ΜέΡΑ25 στην Πάτρα.

Διαβάστε την τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη και τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο