Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη με το σωματείο εργαζομένων στην ΕΥΑΘ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Μαρ, 2023

Αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Θεσσαλονίκης είχε συνάντηση σήμερα με το τον Πρόεδρο και το Γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν το Σωματείο της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, αντιστεκόμενοι στις επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης να παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο το κοινωνικό αγαθό, που είναι απαραίτητο για τη ζωή μας, το νερό.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ. ψήφισε πρόσφατα νόμο για τη συγκρότηση «ανεξάρτητης» Αρχής, τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., η οποία θα ρυθμίζει την αγορά της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Για το λόγο αυτό επίσης, παραβιάζει προκλητικά και αντιδημοκρατικά, τις αποφάσεις του ΣτΕ και της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, που πολύ ορθά αποφαίνονται ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν εμπορευματοποιείται και διατάσσουν την κυβέρνηση να επιστρέψει τις μετοχές της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο έως 12/12/2023.

Οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ είναι διαχρονικές, από την κυβέρνηση Σημίτη που ενέταξε το 26% της ΕΥΑΘ στο χρηματιστήριο, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που την ενέταξε το 2016 μαζί με την ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο, και το 2017 ψήφισε την ΚΥΑ τιμολόγησης νερού. Σήμερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να δώσει το τελειωτικό κτύπημα, σε μια ΕΥΑΘ, η οποία, μέσα από την έμμεση ιδιωτικοποίηση που της επέβαλαν, έχει μόνον το 1/3 του προσωπικού της ως μόνιμο προσωπικό, ενώ τα 2/3 είναι εργολαβικοί, πάρα πολλές εργασίες της γίνονται με ανάθεση σε εργολάβους, τη διαχείριση του βιολογικού καθαρισμού εδώ και χρόνια την έχει ιδιώτης κτλ.

Μετά από μια γόνιμη συζήτηση που είχαν, η αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ για να έχουμε όλοι δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό και καθαρό νερό, καθώς και την ενεργή συμμετοχή της σε όλες τις κινητοποιήσεις του Σωματείου και καλεί όλους και όλες να συστρατευθούμε στον αγώνα αυτό, που αφορά την ίδια μας τη ζωή.

Επισημάνθηκε άλλωστε η ανάγκη να εξαντληθούν όλα τα “όπλα” που διατίθενται στον αγώνα αυτό, όπως έγινε πρόσφατα και με το αίτημα αναπομπής του νόμου για την ιδιωτικοποίηση του νερού που κατέθεσε η ΚΟ του ΜέΡΑ25 στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι ακόμα δεν έχει προβεί σε κάποια σχετική κίνηση.

Τέλος, καλεί όλους και όλες να πάρουμε μέρος στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, με κεντρικό σύνθημα ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥ ΤΟ ΝΕΡΟ. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2/4, ώρα 6.00΄μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Θεσσαλονίκης

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο