Σοφία Σακοράφα: Η Βουλή των Ελλήνων δεν θα έπρεπε να ανεχθεί την ανανέωση της θητείας του κ. Στουρνάρα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Μάι, 2020

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δώσει τον πιο εύστοχο και ακριβή ορισμό του τεχνοκράτη : «Ο τεχνοκράτης δεν έχει συνείδηση, δεν έχει τοποθέτηση μέσα στην κοινωνική δομή. Είναι πληρωμένο χέρι. Είναι όπως πληρώνεις κάποιον για να κάνει μια δολοφονία, πληρώνεις τον τεχνοκράτη να σου βγάλει τη δουλειά. Λοιπόν ‘τεχνοκράτης’ δεν είναι ουδέτερη λέξη».

Ο κ. Στουρνάρας του οποίου η θητεία σήμερα θα ανανεωθεί, απ ό,τι φαίνεται, επιβεβαιώνει πλήρως αυτή τη ρήση και την υπηρετεί πιστά, δεν είναι τυχαίος τεχνοκράτης και σίγουρα δεν θα κριθεί, τουλάχιστον από εμάς, βάσει του βιογραφικού του το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πλούσιο.

Έχει μία συγκεκριμένη διαδρομή και γι΄ αυτήν θα τον κρίνουμε.

Τη θυμίζω από τοποθέτησή μου στις 8 Ιουλίου 2013 στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, έλεγα λοιπόν τότε : «Το κάδρο είναι σαφές. Σε μια πλευρά του κάδρου είναι ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος είναι διορισμένος Υπουργός Οικονομικών, με θητεία σε όλα τα πόστα των οικονομικών συμφερόντων που τυφλά υπηρετεί σήμερα, κατά τη δική μου άποψη, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της Ε.Ε., ήταν πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, στον ΙΟΒΕ κ.λπ., που μόλις προχθές μας απείλησε ότι αν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση θα γινόταν η Ελλάδα Αίγυπτος. Και δεν ντράπηκε καθόλου που το είπε αυτό. Τι δεν καταλαβαίνετε, κύριοι συνάδελφοι;

Και έχω να προσθέσω, τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στη χώρα αυτή τη στιγμή; Πόσο πιο χυδαίο πρέπει να γίνει αυτό που γίνεται τώρα; Πόσο πιο χυδαία πρέπει να μας προκαλέσουν για να καταλάβουμε τι συμβαίνει σήμερα εδώ και στην πατρίδα μας;»

Δυστυχώς, η ερώτησή μου δεν έμεινε αναπάντητη. Φρόντισε ο κ. Στουρνάρας να την απαντήσει.

Για όσο χρόνο διετέλεσε, μέχρι σήμερα, Διοικητής της ΤτΕ, δεν δίστασε να χρησιμοποιεί τη θέση του με κατάχρηση των αρμοδιοτήτων του, διεκδικώντας, μάλιστα, και διακριτό πολιτικό ρόλο, πάντα σε βάρος και αγνοώντας το συμφέρον των πολλών.

Τον Δεκέμβρη του 2014, ενόψει της κυβερνητικής αλλαγής «προαπείλησε» για έλλειψη ρευστότητας, παραβαίνοντας ουσιαστικά το καθήκον του γνωρίζοντας την συγκεκριμένη τεράστια βλάβη που θα προκαλούσε στην Πατρίδα του αυτή η δήλωση.

Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, το καλοκαίρι του 2015, και πάλι καταχρώμενος τη θέση του, δήλωσε, ότι τυχόν αποτυχία στη διαπραγμάτευση θα οδηγήσει τη χώρα σε πτώχευση, έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., υπονομεύοντας ουσιαστικά την Κυβέρνησή του -αν ποτέ τη θεώρησε Κυβέρνησή του- και την ίδια στιγμή εισηγείται στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «να μην ακούει τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών».

Αποδεικνύοντας δε την περιφρόνησή του για τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κοινοβούλιο αρνήθηκε επανειλημμένα να προσέλθει στη Βουλή να ενημερώσει για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και για την επιτροπή λογιστικού ελέγχου.

Όλοι θυμόμαστε το ρόλο του κ. Στουρνάρα στην προσπάθεια της αναδιάρθρωσης χρέους, που απαίτησε ο λαός με το δημοψήφισμα του 2015. Εμμονικός υποστηρικτής της επιβολής του 3ου μνημονίου, αλλά και συνειδητός παραχαράκτης της αλήθειας, όταν ισχυρίζεται με κάθε ευκαιρία, ότι το τότε μνημονιακό δάνειο των 86 δις, αποτελεί αρνητικό αποτέλεσμα της τότε διαπραγμάτευσης, ενώ γνωρίζει ότι το δάνειο αυτό επιβλήθηκε λόγω της μη αναδιάρθρωσης του χρέους που τη σαμποτάρισε.

Και αν όλα αυτά εμπεριέχουν πολιτική σκοπιμότητα είναι βέβαιο ότι δεν την αντισταθμίζει η επιστημονική του και τεχνοκρατική του πληρότητα.

Αναφέρθηκα κ. πρόεδρε στη διαδρομή του πριν την υπουργοποίησή του. Όσον αφορά τώρα στη θητεία του ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος:

Το εποπτικό έργο της ΤτΕ επί των πιστωτικών ιδρυμάτων και τον έλεγχο της πίστης, στέφεται με πλήρη αποτυχία.  Αυτό αποδεικνύουν η ανεξέλεγκτη κατάσταση της Τράπεζας Αττικής, η ασυδοσία στον δανεισμό των κομμάτων και των ΜΜΕ, καθώς και η απόλυτη ανυπαρξία ενός πλάνου διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», που ακύρωσαν την τραπεζική πίστη.

Συνεχίζει δε να υπεραμύνεται του σχεδίου Ηρακλής το οποίο έχει ήδη αποτύχει και το οποίο αν εφαρμοζόταν θα ξεσπίτωνε χιλιάδες συμπολίτες μας, ενώ η μη άμεση αναστολή και ακύρωσή του θα δώσει στα αρπακτικά ταμεία 12 δις ευρώ.

Μόλις πρόσφατα, επίσης, προέβλεψε ύφεση 4% για το 2020, δίνοντας το πραγματικό μέτρο του επιστημονικού τρόπου, με τον οποίο λειτουργεί ως τεχνοκράτης.

Τέλος, θέλω να τονίσω και την απουσία κάθε παρέμβασης της ΤτΕ ως προς την προστασία του πλέγματος των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, ακόμη και στη σημερινή συγκυρία.

Πρέπει, λοιπόν να επιβραβευθεί για τις διαχρονικές υπηρεσίες που προσέφερε στην Τρόικα, όπως τον επιβράβευσε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αντιρρήσεις και δισταγμούς. Ένας ακόμη θρίαμβος της ανεξαρτησίας μας!

Κ. Διοικητά, θα ήθελα να σας ρωτήσω, τόσες παράνομες λίστες, συναλλαγές, τόσα φαγοπότια, θαλασσοδάνεια που έχουν δοθεί και έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπάρχει κάποια έρευνα – μελέτη – αναφορά από την ΤτΕ σαν εποπτεύουσα αρχή;

Κλείνω ανατρέχοντας στη ρήση με την οποία ξεκίνησα, υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση ότι είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση δεν είναι ο εντολέας.

Η Βουλή των Ελλήνων δεν θα έπρεπε να ανεχθεί την ανανέωση της θητείας του κ. Στουρνάρα. Προφανώς ψηφίζουμε «Κατά».

Τοποθέτηση της Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του ΜέΡΑ25, Σοφίας Σακοράφα, για την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο