Σε ποια Ευρώπη, για ποια Ελλάδα και ποια Κρήτη; 

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Ανακοινώσεις Οργανώσεων
02 Μάι, 2024
Αθηνά Γιαννουλάκη και Μιχάλης Κριτσωτάκης οι υποψήφιοι από την Κρήτη με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

Συμπολίτες, φίλες και φίλοι,

συμμετέχοντας στη μάχη των ευρωεκλογών είναι ανάγκη να τονίσουμε τους λόγους για τους οποίους μπαίνουμε σε αυτή την εκλογική μάχη. Να απαντήσουμε στο ερώτημα για ποια Κρήτη, για ποια Ελλάδα και για ποια Ευρώπη αγωνιζόμαστε.

Διεκδικούμε  για τη χώρα  μας την κατάργηση της ακρίβειας που εκμηδενίζει τα λαϊκά εισοδήματα και βαθαίνει τη φτωχοποίηση ου ελληνικού λαού, την προστασία της λαϊκής στέγης, την ουσιαστική αύξηση των μισθών – συντάξεων, την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν υγείας και παιδείας, την υπεράσπιση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, και την προστασία του περιβάλλοντος

Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα που δεν θα είναι μέρος των πολεμικών σχεδιασμών και δεν θα συμμετέχει σε εκείνη την πλευρά της ιστορίας που επικροτεί και υποθάλπει τη σφαγή και την γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Μιλάμε για μια Ελλάδα που δεν θα είναι πρόθυμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, σε μια Ευρώπη που δεν θα «ματώνει» στην παράνοια των υπερεξοπλισμών, ενισχύοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των πολυεθνικών.

Ονειρευόμαστε μια Κρήτη που δεν θα δίνεται βορά στα συμφέροντα των εταιριών ενέργειας επιβαρύνοντας το φυσικό της περιβάλλον και υπονομεύοντας κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα.

Παλεύουμε για μια Κρήτη σε μια Ευρώπη που οι επιδοτήσεις δεν θα είναι το βασικό (ή και το μόνο) εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας.

Δίνουμε μάχη για μια Κρήτη χωρίς εξορύξεις που υποθηκεύουν το μέλλον της, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τον λαό του νησιού και της χώρας.

Στεκόμαστε απέναντι στη βιομηχανία του μαζικού τουρισμού που κάνει αβίωτες τις πόλεις μας για τους ντόπιους, που υπονομεύει το δικαίωμα στη στέγαση και εξαντλεί δραματικά τους φυσικούς πόρους του νησιού.

Αλλάζουν όλα αυτά με τις ευρωεκλογές;

Φυσικά και όχι. Αγωνιζόμαστε για την εκπροσώπηση μας στην Ευρωβουλή όχι για να αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα μέσα, γιατί αυτή έχει φτιαχτεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλούσιων και των ισχυρών και δεν μεταρρυθμίζεται, αλλά για να αναπτύξουμε αντιστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να πετύχουμε νίκες απέναντι στις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές της.

Στην Ελλάδα, οι τελευταίοι αγώνες των φοιτητών εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων, των αγροτών για την επιβίωσή τους και η αντίδραση της κοινής γνώμης στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών είναι πρόσφατα παραδείγματα που μαρτυρούν ότι ο ενωτικός αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Με την συγκρότηση της ενωτικής μας πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να καλυφτεί η ανάγκη της πολιτικής έκφρασης των κοινωνικών αγώνων, αλλά και των λαϊκών δυνάμεων που επιμένουν να αμφισβητούν και να αντιστέκονται στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές, αντικοινωνικές,  αντιπεριβαλλοντικές, αντιδημοκρατικές πολιτικές.

Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να καλυφτεί το υπαρκτό κενό αριστερής πολιτικής και κινηματικής αντιπολίτευσης στην “Μητσοτάκης Α.Ε.”.

Στο ψηφοδέλτιο μας συμμετέχουν από την Κρήτη οι υποψήφιοι:

Γιαννουλάκη Αθηνά

Είναι Δημοτική Υπάλληλος. Γεννήθηκε στα Χανιά, όπου ζει και εργάζεται. Έχει σπουδάσει Βιβλιοθηκονόμος και Μουσειοπαιδαγωγός και έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στην Επικοινωνία & Πολιτισμό από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ενεργή στο ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα και στις διεκδικήσεις του κόσμου της εργασίας, διατελώντας, μέχρι πρόσφατα και για 8 χρόνια, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. νομού Χανίων και μέλος του Κ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Από τα φοιτητικά της χρόνια δραστηριοποιείται πολιτικά σε συλλογικότητες της ριζοσπαστικής Αριστεράς και το 2010 εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ από όπου και αποχώρησε το 2015 μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου.
Από το 2019 συμμετέχει ενεργά στο εγχείρημα του ΜέΡΑ25, όπου και είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και ήταν υποψήφια βουλεύτρια το 2019 και το 2023.
Συμμετέχει ενεργά σε συλλογικές κινηματικές δράσεις που αφορούν την κοινωνική αλληλεγγύη και το περιβάλλον καθώς και σε ζητήματα διεκδίκησης για τα προβλήματα των Χανίων και της Κρήτης.

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Πρώην βουλευτής. Γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι κάτοχος μάστερ στη Διοίκηση Οργανισμών και εργάστηκε ως μόνιμος εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως συμβασιούχος εκπαιδευτικός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, Γενικός Γραμματέας στον Δήμο Ηρακλείου και στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Αναδείχτηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος το 2006 στο Ηράκλειο με την αυτοδιοικητική κίνηση  «Νομαρχιακή Παρέμβαση των Πολιτών και της Οικολογίας».
Εκλέχτηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο για πρώτη φορά στις εκλογές του 2009, επανεξελέγη τον Μάιο του 2012, τον Ιούνιο του 2012, και τον Ιανουάριο του 2015.
Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Το 2014 ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης στην περιφέρεια Κρήτης λαμβάνοντας ποσοστό 18%.
Στις 21 Αυγούστου 2015, ήταν ένας από τους 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνέστησαν νέα κοινοβουλευτική ομάδα με την ονομασία «Λαϊκή Ενότητα».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο