Η γυναίκα που έχει βιαστεί, κακοποιείται και από το Κράτος – Βαθύς ο μισογυνισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Μάι, 2024

Τα απανωτά περιστατικά συστημικού μισογυνισμού καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι μεριμνά για την κακοποίηση των γυναικών και την προστασία των θυμάτων βιασμού. Το περιστατικό που έγινε γνωστό στο νοσοκομείο-μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», προκαλεί την οργή μας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτός από τους υπουργούς με σεξιστικές απόψεις, ασκεί σεξιστική, μισογυνική πολιτική.

Πιο συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου», γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσης, την απαράδεκτη αντιμετώπιση θύματος βιασμού από την αστυνομία. Σύμφωνα με την καταγγελία-ανακοίνωσή τους, το σωματείο αναφέρει:

«Σοκαρισμένες/οι και οργισμένες/οι είμαστε μετά από ενημέρωση που είχαμε για περιστατικό γυναίκας θύματος βιασμού που προσήλθε πρόσφατα σε εφημερία του νοσοκομείου μας. Ζήτησε ιατρική βοήθεια καθώς είχε πόνο στη κάτω κοιλιά και κολπική αιμορραγία. Είχε υποστεί βιασμό τρεις ημέρες πριν την προσέλευσή της στα επείγοντα. Μετά από σύσταση των εφημερευόντων, επικοινώνησε με την αστυνομία. Αυτό που ακολούθησε είναι επονείδιστο. Η ωμή παρέμβαση της αστυνομίας στη διαδικασία της περίθαλψης της, η υποβολή της σε πολύωρη αναμονή σε ένα ΑΤ για να υποβάλλει κατάθεση, η πλήρης έλλειψη συγκροτημένης περίθαλψης τέτοιων περιστατικών, αποδεικνύουν στην πράξη την ακραία σεξιστική πολιτική του κράτους και της κυβέρνησης απέναντι στις γυναίκες και, πολύ περισσότερο, στις κακοποιημένες γυναίκες. Θεωρούμε αδιανόητο, επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό, να προσέρχεται αναφέροντας αυτά τα συμπτώματα μετά τον βιασμό της να απομακρύνεται από το νοσοκομείο μας και να παραπέμπεται σε κάποιο Α.Τ. του λεκανοπεδίου. […] Αν μέλος του ΔΣ του σωματείου μας δεν παρενέβαινε σε αυτή την εξοργιστική διαδικασία της δεύτερης κακοποίησης της γυναίκας, ούτε θα επέστρεφε στο νοσοκομείο ούτε θα ερχόταν η αστυνομία στο χώρο του ΤΕΠ να πάρει κατάθεση, όπως ορίζει ο νόμος».

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, δηλώνουμε την οργή μας για το συγκεκριμένο περιστατικό. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει, στην άμεση δημιουργία ειδικού αυστηρού πρωτοκόλλου για:

  • την αντιμετώπιση των περιστατικών βιασμού και ενδοοικογενειακής βίας.
  • την επιτακτική εκπαίδευση στα σώματα ασφαλείας για το πώς θα αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες, ώστε καμία καταγγελία να μην περνά αδιαλεύκαντη. Οι γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με απόλυτο σεβασμό και εχεμύθεια, και να μην αποτρέπονται από το να καταγγείλουν.
  • λειτουργία ανεξάρτητου οργάνου που θα ερευνά αμερόληπτα τις καταγγελίες για βία εκ μέρους της αστυνομίας.
  • τον άμεσο διορισμό προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της επικρατείας που θα αποτελείται από ιατροδικαστές για να μπορούν τα θύματα να εξετάζονται εγκαίρως, καθώς και την πρόσληψη ειδικών ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, ώστε να μπορούν τα θύματα να ζητήσουν υποστήριξη.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο