Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί πρακτικές και αντιλήψεις στα εργασιακά βγαλμένες από τις χειρότερες εποχές της ιστορίας

Συνεντεύξεις - videos
08 Ιούλ, 2021

Την ώρα που η κυβέρνηση ψηφίζει νέους «εκσυγχρονιστικούς» νόμους που αυξάνουν την υπερωριακή εργασία και μάλιστα απλήρωτη ή πληρωμένη με ρεπό ή μόρια, άλλες χώρες με «παρωχημένες» αντιλήψεις χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την ανάπτυξή τους κινούνται σε εντελώς αντίθετα μονοπάτια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ισλανδία στην οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία το πείραμα εφαρμογής 4ήμερης, με λιγότερες συνολικά ώρες εργασίας χωρίς μείωση μισθών. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι εργαζόμενοι δήλωσαν στο σύνολό τους λιγότερο άγχος και εξάντληση ενώ στο πεδίο της παραγωγικότητας αυτή είτε παρέμεινε στα ίδια επίπεδα είτε αυξήθηκε.

Αντίστοιχα προγράμματα σκέφτονται να υιοθετήσουν και άλλες χώρες όπως η Ισπανία το Η.Β., η Ιαπωνία η Νέα Ζηλανδία κ.α. έχοντας αντιληφθεί τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτών των πρακτικών τόσο στους εργαζόμενους όσο και στην παραγωγικότητα. Αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί πρακτικές και αντιλήψεις βγαλμένες από τις χειρότερες εποχές της ιστορίας βαφτίζοντας εκσυγχρονισμό ό,τι πιο παρωχημένο και επικίνδυνο. Φαίνεται πως για την κυβέρνηση το πλήθος των χωρών που εφαρμόζουν τη μειωμένη εργασία δε ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, τα μυστικά των οποίων έχουν μόνο αυτοί.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο