Ψήφισμα της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25 για το Προσφυγικό: Ο μαζικός θάνατος προσφύγων και η ευθύνη της ελληνικής κοινωνίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Σεπ, 2023

Δεν μιλάμε πλέον για ατυχείς θανάτους προσφύγων υπό ακραίες συνθήκες. Οι εκατοντάδες πνιγμένοι στα ανοιχτά της Πύλου και οι καμένοι πρόσφυγες στα δάση της Θράκης σηματοδοτούν κάτι ποιοτικά άλλο, διαφορετικό: συνενοχή της κοινωνίας μας σε ένα εξελισσόμενο ευρωπαϊκό έγκλημα. Σε όλη την Ευρώπη, αλλά τώρα πια και στην Ελλάδα, παρατηρούμε την επέλαση της ξενοφοβίας υπό την μορφή της επιθετικής ανοχής στον μαζικό θάνατο.

➤ Ως ΜέΡΑ25 κρίνουμε ότι η κοινωνία μας μετά από 13 χρόνια βίαιης «προσαρμογής» που άμβλυνε τις άμυνες της στην ξενοφοβία, επέτρεψε να ξεχαστεί το ναυάγιο στην Πύλο, με τους απανθρακωμένους στα δάση του Έβρου να παίρνουν σειρά στον δρόμο της συλλογικής λήθης που επιβάλλουν τα ΜΜΕ.

➤ Ως ΜέΡΑ25 κρίνουμε πως αποτελεί μομφή για την κοινωνία μας η ανυπαρξία ουσιαστικής, οργανωμένης κοινωνικής κατακραυγής μιας κυβέρνησης που κουκούλωσε τις ευθύνες του Λιμενικού για την ανατροπή του σκάφους και η οποία σιγοντάρει τον χαρακτηρισμό προσφύγων ως «λαθροεισβολείς», προσφέροντας έτσι ηθική κάλυψη σε κρατικούς λειτουργούς και ιδιώτες που συνεισφέρουν στο μαζικό θανατικό αυτών των συνανθρώπων μας.

➤ Ως ΜέΡΑ25 απαιτούμε:

  • τη δικαστική δίωξη όσων συμμετείχαν (εκούσια ή ακούσια) στους θανάτους προσφύγων
  • Ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων που να επιβεβαιώνει την δέσμευση της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο περί των Προσφύγων, το οποίο ρητά δίνει το δικαίωμα στον οποιοδήποτε να μπει στην χώρα (ακόμα και χωρίς χαρτιά) για να αιτηθεί άσυλο (ένα δικαίωμα που καθιστά παράνομο τον όρο «λαθροεισβολέας», «λαθραίος» κλπ)
  • Τη δημιουργία ασφαλών διόδων πρόσβασης για πρόσφυγες που θέλουν να αιτηθούν άσυλο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο