Ψευδόμενη με τον… Predator στην πλάτη πιάστηκε η κυβέρνηση, την οποία «άδειασε» η Google

Ράδιο ΜέΡΑ
24 Μάι, 2022

«Aκόμη και τώρα καρφωμένη στο μυαλό η απορία γιατί η ΕΥΠ θέλησε να με παρακολουθήσει για λόγους εθνικής ασφάλειας, η οποία από το 2019 υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Γιατί ήθελε το καλοκαίρι του 2020 να δει τι λέω και με ποιους τα λέω, με ποιους μιλάω και ποια πράγματα ερευνώ. Και γιατί στη συνέχεια εξακολούθησε η παρακολούθησή μου με το λογισμικό predator, το οποίο είναι ένα λογισμικό υψηλής τεχνολογίας που κανείς δεν μπορεί να ξέρει να το φέρει στο κινητό του, εκτός εάν απευθυνθεί σε εξίσου υψηλής τεχνολογίας εργαστήρια για να το αναλύσουν». Αυτό υπογραμμίζει ανάμεσα στα άλλα ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Το Στίγμα της ΜέΡΑς» και την Μπούλικα Μιχαλοπούλου (23-05-2022) και αφορμή το «άδειασμα» της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την Google, η οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που έχουν προμηθευτεί  το λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Να σημειωθεί ότι η κορυφαία μηχανή αναζήτησης στις ενημερώσεις των χρηστών από την Ομάδα Ανάλυσης Απειλών, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα ευρήματα του CitizenLab, οι υποστηριζόμενοι από κυβερνήσεις φορείς που αγόρασαν τα υποκλαπέντα δεδομένα βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία.

«Αυτό τώρα πια είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Και η αρχή διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών πρέπει να κάνει τη δουλειά της και βεβαίως και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία έδειξε μια σπουδή να τεκμηριώσει το αν έχει υπάρξει σύμβαση προμήθειας του εν λόγω συστήματος από ελληνικό φορέα. Τι τροφοδότηση είχε αυτή η αρμόδια αρχή με στοιχεία, αν τα έχει αξιοποιήσει και αν το κάνει με επαγγελματισμό, νομίζω μπορούμε να δούμε πολλά πράγματα», σημειώνει ο Θ. Κουκάκης.

Στην παρατήρηση της Μπ. Μιχαλοπούλου ότι το θέμα είναι να προχωρήσει όπως πρέπει η υπόθεση και να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία γιατί μας αφορά όλους, καθώς «εάν υπήρχε επίκληση εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθηση τη δική σου ως οικονομικού συντάκτη, καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο εύκολο είναι να ισχύσει και για κάποιον άλλο», ο Θ. Κουκάκης απαντά:

«Γι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταθούν στο ζήτημα της τροποποίησης του νόμου της ΑΑΔΕ, που ήρθε με τροπολογία λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσουν να αρθεί αυτή η νομοθέτηση, να έρθουν σε συνεννόηση και να ζητήσουν δικλείδες ασφαλείας ώστε ο κόσμος να μπορεί να πληροφορηθεί αν αυθαίρετα παρακολουθείται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή όχι και να είναι ξεκάθαρο πότε αποτέλεσε στόχο παρακολούθησης εύλογα, διότι έπρεπε να παρακολουθηθεί, και πότε όχι. Και να μπει και ένα τέλος σε αυτή τη φάμπρικα των 60 υπογραφών την ημέρα για συνακροάσεις που δεν έχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί με αυτούς τους ρυθμούς, σε ένα βάθος δεκαετίας…»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο