Πόλεμος Χωρίς Τέλος; Ή Τέλος στον Πόλεμο; Η πρόταση του DiEM-ΜέΡΑ25 για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Οκτ, 2022

Δεν έχουμε δικαίωμα να κρατάμε ίσες αποστάσεις από τον εισβολέα, το καθεστώς Πούτιν, και το θύμα της εισβολής, την Ουκρανία. Ούτε όμως έχουμε δικαίωμα να υποστηρίζουμε την δίχως τέλος κλιμάκωση ενός πολέμου, που δεν μπορεί να έχει τελικούς νικητές. 

Την ημέρα της Ρωσικής εισβολής, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωνε εκ μέρους του DiEM25: «Μοναδικό ζητούμενο σήμερα είναι να σταματήσει ο πόλεμος μέσω συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον-Μόσχας για την επιστροφή των ρωσικών στρατευμάτων στις προ της 24ης Φεβρουαρίου βάσεις τους, η οποία θα συμφωνηθεί με αντάλλαγμα αμερικανική δέσμευση περί ουκρανικής ουδετερότητας. Ο,τιδήποτε άλλο ενισχύει την πολεμο-λαγνεία».

Αντί για μια τέτοια αποκλιμάκωση, ο Πούτιν κλιμακώνει τον πόλεμο επί Ουκρανικού εδάφους ενώ κι η Ουάσιγκτον τον κλιμακώνει, μηνύοντας στον Πούτιν πως η μόνη εναλλακτική του στην στρατιωτική επικράτηση είναι να συρθεί ο ίδιος σε (ανύπαρκτο!) διεθνές δικαστήριο.

Αυτός είναι ο λόγος που το DiEM-ΜέΡΑ25 διοργάνωσε πορείες διαμαρτυρίας έξω από τις πρεσβείες τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ: Επειδή Ρωσία και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ- ΕΕ κλιμακώνουν έναν πόλεμο χωρίς τέλος. Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή για να δοθεί ένα έντιμο τέλος σε αυτόν τον πόλεμο-χωρίς-τέλος, που κλιμακώνουν Μόσχα και Ουάσιγκτον, το DiEM-ΜέΡΑ25 προτείνει την εξής Ειρηνευτική Λύση-Πρόταση Έξι Σημείων:  

  1. Τα Ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν πίσω από τα σύνορα της 24ης Φεβρουαρίου. 
  2. Τα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας αποστρατιωτικοποιούνται, εκατέρωθεν, σε βάθος 200 χιλιομέτρων.
  3. Στην περιοχή Ντόνμπας εφαρμόζεται σύστημα διακυβέρνησης τύπου Β. Ιρλανδίας (Good Friday Agreement), το οποίο εξασφαλίζει την πολιτική, πολιτιστική και διοικητική ισοτιμία των δύο κοινοτήτων (Ρωσόφωνοι-Ουκρανόφωνοι). 
  4. Η Ρωσία αναγνωρίζει την εθνική υπόσταση της Ουκρανίας και δεσμεύεται στην μη επέμβαση, ενώ οι ΗΠΑ αποδέχονται την ουδετερότητα της Ουκρανίας.  
  5. Η ΕΕ εξαγγέλλει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την Ουκρανία, αφήνοντας ανοικτή την προοπτική εισόδου της χώρας στην Ενιαία Αγορά ή και στην ΕΕ. 
  6. Ζητήματα που ήταν ανοικτά πριν τη Ρωσική εισβολή (π.χ. Κριμαία) παραπέμπονται για συνομιλίες στον ΟΗΕ.

Μια τέτοια συμφωνία θα αποτελούσε μεγάλη νίκη για την Ουκρανία (εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και του δικαιώματος να προκόψει, όπως η ουδέτερη Αυστρία εν μέσω Ψυχρού Πολέμου), ενώ θα έδινε στον Πούτιν διέξοδο διαφυγής (το επιχείρημα ότι πήρε ό,τι ήθελε: ουδέτερη Ουκρανία και προστασία των Ρωσόφωνων). Για την επίτευξή της θα απαιτηθεί πολυμερής ειρηνευτική διάσκεψη με συμμετοχή, πέραν της Ρωσίας και της Ουκρανίας, των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας.

Αυτήν την πρόταση παρουσιάζει απόψε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στην ιταλική τηλεόραση, εκ μέρους του DiEM25. Περιμένουμε να ακούσουμε αν υπάρχει κάποιος αντίλογος στην πρόταση αυτή. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση, πέραν της εφιαλτικής κλιμάκωσης του πολέμου, μέχρι να ανατραπεί ο Πούτιν;  Κάτι που αναπόφευκτα θα απαιτήσει τεράστιο φόρο Ουκρανικού και Ρωσικού αίματος, αλλά και εμβάθυνση της φτώχειας στην Ευρώπη και αλλού. Χωρίς μάλιστα, να εξασφαλίζει καν, ότι ο αντικαταστάτης του Πούτιν θα είναι καλύτερος.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο