Παγίδα οι διμερείς διαπραγματεύσεις στα ελληνοτουρκικά – Μόνη διέξοδος η πρόταση του ΜέΡΑ25 για Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των χωρών της Αν. Μεσογείου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Οκτ, 2022

Συνεχίζεται η κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά και με την νέα τουρκολιβυκή συμφωνία, με το καθεστώς Ερντογάν να εντείνει τις προσπάθειές του για να εξαναγκάσει την ελληνική Κυβέρνηση σε διμερείς συνομιλίες, τις οποίες κατόπιν θα τορπιλίσει βάζοντας τα πάντα στο τραπέζι, ώστε να αναγκάσει την ελληνική πλευρά να αποσυρθεί και να μας καταγγείλει για αδιαλλαξία.

Αυτή η στρατηγική στην οποία μας σέρνουν και οι φερόμενοι ως «σύμμαχοι μας», μαζί με την τακτική του εφησυχασμού παράλληλα που καλλιεργεί η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τάχα μου δήθεν χάρη της συνδρομής των συμμάχων μας, οι οποίοι κάθε φορά που τίθενται τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών διαφορών νίπτουν τας χείρας τους, είναι επικίνδυνη και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε νέα εντάσεις.
Αντίθετα, μια ελληνική πρόσκληση που θα απευθύνεται σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την από κοινού καταγραφή των διαφορών μας ως προς την χάραξη θαλάσσιων ζωνών, θα αναγκάσει τον Ερντογάν είτε να προσέλθει σε μια τέτοια Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη όπου δεν θα μπορεί να βάλει το σύνολο των βλέψεων του, είτε να μην προσέλθει αποκαλύπτοντας έτσι την δική του αδιαλλαξία.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, η χώρα μας θα έχει βγει κερδισμένη και οι εντάσεις θα μειωθούν. Μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της Αθήνας θα δώσει στη χώρα μας ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ενώ θα έπρεπε προς την κατεύθυνση αυτή να προτρέπουμε και την Ε.Ε.. Το ΜέΡΑ25, λοιπόν, επιμένει πως μόνο μια Διεθνής Περιφερειακή Συνδιάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με πρωτοβουλία της χώρας μας πραγματικά ειρηνική διέξοδο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο