Το κύμα ανατιμήσεων που παρατηρούμε σε βασικά καταναλωτικά αγαθά σχολίασε σε παρέμβασή της στο Στίγμα της ΜέΡΑς η αντιπρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου:
Τις ανατιμήσεις έχουμε αρχίσει να τις βιώνουμε όλοι με τις αυξήσεις που βλέπουμε σε πολλά και βασικά καταναλωτικά αγαθά. Πρόσφατα μάλιστα και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ιδίως των εναλλακτικών προμηθευτών.
Σε μια περίοδο ιδιαίτερα επιβαρυμένη από την υγειονομική κρίση, η επιπλέον επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους σε διεθνές επίπεδο θα αποτελέσει ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και για τη χώρα μας, ενδεχομένως με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, γιατί θα συμπαρασύρει πλήθος βασικών καταναλωτικών αγαθών.
Σε καμία περίπτωση δεν αρκεί η αυτορρύθμιση. Η κυβέρνηση θα πρέπει μέσω των αρμόδιων υπουργείων και αρχών να βάλει φρένο στις υπέρογκες και επικείμενες αυξήσεις που πρόκειται να βιώσουμε. Ένα τμήμα τους θα πρέπει να απορροφηθεί και για ένα άλλο τμήμα θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα (πχ, μείωση του ΦΠΑ), ώστε να μην μετακυλιστούν στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό, το οποίο δεν αντέχει πλέον λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματός του. Θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη αν δεν ληφθούν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα για το σύνολο της κοινωνίας.
Δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά και η αυτορρύθμιση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός σε πάρα πολλούς τομείς της οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επικρατεί διαφάνεια και ο καταναλωτής να μην παραπλανάται, όπως γίνεται τώρα με την περίπτωση της χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου αρχικά είχε μεν μια χαμηλή τιμή ανά κιλοβατώρα, όμως στην πορεία επιβαρύνεται από τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
Στο ΕΚΠΟΙΖΩ έχουμε πλήθος καταγγελιών για τις αυξήσεις στο ρεύμα και βέβαια θα πρέπει να αποφευχθεί η όποια υπέρογκη αναπροσαρμογή στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που διαθέτει τη μερίδα του λέοντος στο χώρο της ενέργειας και έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αυξήσεις. Θα πρέπει λοιπόν να τεθούν όρια σε αυτή την αναπροσαρμογή για να προστατευτεί ο καταναλωτής, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Άλλωστε, αυτό που λέγεται επιχειρηματικό ρίσκο που αναλαμβάνει μια εταιρεία δεν το βλέπουμε, αντίθετα μετακυλίονται οι αυξήσεις στον καταναλωτή. Δηλαδή οι επιχειρήσεις αποκομίζουν μόνο κέρδη; Δεν έχουν ρίσκο;
Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και αν δεν παρέμβει αποτελεσματικά η κυβέρνηση θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό θα πρέπει να προστατευτεί, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα για αυτό το σκοπό.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.