Ουσιαστική και όχι προσχηματική στήριξη στους παραγωγούς Κορινθιακής σταφίδας ζητά το ΜέΡΑ25

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Φεβ, 2022

Αποφασιστικές ενέργειες για την υλοποίηση του προγράμματος απορρόφησης των πλεονασμάτων Κορινθιακής σταφίδας του 2020, με τιμή αγοράς του προϊόντος στο 1,40 € /kg, ζητούν οι Βουλευτές του ΜέΡΑ25, με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη τιμή είχε ανακοινώθηκε επισήμως στις 21 Δεκεμβρίου 2021, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της συντριπτικής πλειοψηφίας παραγωγών, συνεταιριστών και ιδιωτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, με τιμή αγοράς του προϊόντος στο €1,40/kg.

Όμως σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, στις 31 Ιανουαρίου 2022, μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί μόνο 151 τόνοι και – εάν οι ρυθμοί απορρόφησης παραμείνουν ίδιοι – θα χρειαστούν 15 μήνες για την απορρόφηση του συνόλου των 4.500 τόνων αποθεμάτων. Γεγονός που ερμηνεύεται ως καταστροφή της σοδειάς δύο ετών για το προϊόν και κατ΄ επέκταση τους εισοδήματος των παραγωγών.

Η ερώτηση

Αναλυτικότερα, στην εισήγηση της εν λόγω ερώτησης, αναφέρονται τα εξής:

«Επειδή, οι εκτιμήσεις και οι προειδοποιήσεις, από την προηγούμενη χρονιά, των συνεταιριστικών οργανώσεων και των παραγωγών Κορινθιακής σταφίδας για τις επιπτώσεις στην φετινή τιμή παραγωγού λόγω των πολύ μεγάλων αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας της προηγούμενης παραγωγής, εξ αιτίας των περιορισμών λόγω της πανδημίας, δεν λήφθηκαν υπόψη εγκαίρως από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% σε σχέση με τα επίπεδα τιμών πριν από την πανδημία.

Επειδή, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για μεγαλύτερη παράταση των περιθωρίων παράδοσης σε μεταποιητικές επιχειρήσεις από τις 17 Φεβρουαρίου, προκειμένου να τύχουν οι παραγωγοί τη συνδεδεμένης ενίσχυσης της Κορινθιακής σταφίδας, διότι:

  • Με τους ισχύοντες ρυθμούς απορρόφησης η παράταση για τις παραδόσεις και εν συνεχεία η μεταφόρτωση σε ψηφιακή μορφή των δελτίων ποσοτικής παραλαβής/τιμολόγιων ανά παραγωγό, είναι εντελώς ανεπαρκής.
  • Η επιπλέον παράταση θα βοηθήσει ούτως ώστε να εκτονωθεί η πίεση που σήμερα υφίστανται οι παραγωγοί για χαμηλές τιμές παράδοσης προκειμένου να μην χάσουν την συνδεδεμένη ενίσχυση.
  • Θα δοθεί η δυνατότητα για κανονική διαπραγμάτευση των τιμών της φετινής σοδειάς.
  • Θα ομαλοποιηθεί η αγορά του προϊόντος και, κυρίως, θα μπορέσει το 20% των παραγωγών που έχει τη σταφίδα στις αποθήκες του να την πουλήσει.

Επειδή, από τους 5.000 τόνους σταφίδα που παράγει η Μεσσηνία και η Κορινθία, οι 4.000 τόνοι έχουν πουληθεί σε τιμές 0,50 έως 1 ευρώ, θα πρέπει οι σταφιδοπαραγωγοί που πούλησαν το προϊόν τους σε τιμές χαμηλότερες της συμφωνηθείσας τιμής αγοράς να ενισχυθούν συμπληρωματικά μέχρι το €1,40/Kg ώστε να μην υπάρξουν αδικίες. Ενώ για τους 1000 τόνους που είναι στις αποθήκες των παραγωγών των εν λόγω Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και για τις αδιάθετες ποσότητες των υπολοίπων σταφιδοπαραγωγών περιοχών, πρέπει χωρίς εκπτώσεις να εφαρμοστεί η συμφωνία για το €1,40/Kg, διαφορετικά θα πρέπει να καλυφθούν και αυτοί με κρατικές ενισχύσεις..

Επειδή, υπολογίζεται πως το κόστος της συμπληρωματικής ενίσχυσης είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και μπορεί να διατεθεί από το κράτος, σε συνεννόηση με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, για τυποποίηση και απορρόφηση της σταφίδας μέσω προγραμμάτων διανομής σε σχολεία, νοσοκομεία, δομές ηλικιωμένων και άλλες προνοιακές δομές.

Επειδή, έχει εκφραστεί επισήμως η ανάγκη άμεσης σύστασης Ομάδας Εργασίας που θα διαμορφώσει Εθνική Στρατηγική για την σταφίδα, ώστε το ιστορικό αυτό υπέρ-προϊόν να λάβει την θέση που του αρμόζει στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 ρωτούν τον Υπουργό:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία απορρόφησης των αδιάθετων αποθεμάτων της Κορινθιακής σταφίδας με τιμή αγοράς του προϊόντος στο €1,40/kg, όπως ανακοίνωσε στις 21 Δεκεμβρίου 2021;
  • Αν θα μεριμνήσει προκειμένου να δοθούν εύλογα χρονικά περιθώρια παράδοσης για την συνδεδεμένη ενίσχυση του προϊόντος , ώστε να μην εμποδίζεται η ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών διαμόρφωσης των τιμών παραγωγού, προς όφελος των εισοδημάτων των σταφιδοπαραγωγών;
  • Αν θα μεριμνήσει για την κάλυψη των απωλειών των εισοδημάτων των σταφιδοπαραγωγών που διέθεσαν το προϊόν τους κάτω της συμφωνηθείσας τιμής του €1,40/kg, μέσω κρατικών ενισχύσεων και διάθεσης της σταφίδας μέσω κρατικών προνοιακών και άλλων δομών;
  • Αν είναι στις προθέσεις του η άμεση σύσταση Ομάδας Εργασίας που θα διαμορφώσει Εθνική Στρατηγική για την σταφίδα;

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο