Όσο δεν καταργείται το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η Οριακή Τιμολόγηση τόσο θα πληρώνουμε το ρεύμα χρυσάφι

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Αυγ, 2022

Στα € 182,9 η MWh στις Ισπανία και Πορτογαλία, στα € 616,38 στην Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή πολύ απλά, οι δύο αυτές χώρες πέτυχαν στα τέλη Μαρτίου εξαίρεση από την οριακή τιμολόγηση που πάει πακέτο με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Δεν τιμολογούνται λοιπόν, για παράδειγμα οι kwh που παράγονται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος από ΑΠΕ ή υδροηλεκτρικά με τιμές φυσικού αερίου. Όπως είχε δηλώσει τότε η Υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας, «μόνο το φυσικό αέριο θα πληρωθεί στην τιμή του φυσικού αερίου». Αυτός είναι ο λόγος της τεράστιας διαφοράς τιμών μεταξύ Ισπανίας-Πορτογαλίας με την Ελλάδα. Και προσοχή: ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΚΑΝΕΝΑΣ – ΔΕΝ ΠΟΥΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ – Η ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΨΑΛΙΔΙΖΕΤΑΙ!

Η Μητσοτάκης Α.Ε., όταν μπήκε το θέμα από τις χώρες της Ιβηρικής, δεν διεκδίκησε αντίστοιχη εξαίρεση για την Ελλάδα, επιλέγοντας να υπηρετήσει την αισχροκέρδεια της ολιγαρχίας σε βάρος του λαού.

Το 2016 θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα το Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθιστώντας οριστικά το ρεύμα ως εμπόρευμα προς κερδοσκοπία. Όσο ισχύει αυτό το βαθιά ταξικό ενεργειακό μοντέλο που ευνοεί μόνο την ολιγαρχία της ενέργειας, είμαστε καταδικασμένοι να επιδοτούμε τα μυθικά τους κέρδη, είτε μέσω του δημόσιου ταμείου -μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο θα φεσωθούμε € 2 δις για να τους τα δώσουμε-, είτε θα κληθούμε να τα πληρώνουμε από την τσέπη μας.

Για αυτό ως ΜέΡΑ25 φωνάζουμε από την αρχή της ενεργειακής κρίσης:

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
– ΆΜΕΣΗ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Το Ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα ιδιωτικό!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο