Οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια δεν είναι απλά νεοφιλελεύθερες, είναι ληστρικές

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Φεβ, 2022

Αυτό που εφαρμόζεται στη χώρα μας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, καταχρηστικά μόνο ονομάζεται «ιδιωτικοποιήσεις». Για τις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί ο καθένας να έχει όποια γνώμη θέλει: στο ΜέΡΑ25 είμαστε κατά, διότι πιστεύουμε σε ένα άλλου τύπου νέο δημόσιο, με πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που ήδη έχουν πληρώσει με τους φόρους τους. Προφανώς δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο από μια κυβέρνηση που δεν έχει κρύψει ποτέ ότι «νόμος της είναι το συμφέρον του ιδιώτη ολιγάρχη», αλλά ακόμα και για τη δική της φιλοσοφία, αυτό που εφαρμόζει δεν πληροί τον ορισμό της ιδιωτικοποίησης, αλλά τον ορισμό Ληστείας του Φαρ Γουέστ.

Ακόμα και η Μάργκαρετ Θάτσερ όταν «απελευθέρωνε» κι αυτή την αγορά ενέργειας στο Ην. Βασίλειο, φρόντιζε το κράτος να ορίζει ένα ανώτατο πλαφόν, μια ανώτατη τιμή, κάτω από την οποία οι ιδιώτες μειοδοτούσαν και μέσω του ανταγωνισμού παρείχαν την υπηρεσία σε ακόμα χαμηλότερη τιμή από το πλαφόν. Ένα πλαφόν που μέχρι και σήμερα, συγκρατεί τις τιμές του ρεύματος στην Αγγλία.

Εδώ στη χώρα μας, στην Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς, με το Χρηματιστήριο της Ενέργειας που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ουσιαστικά 5 ολιγάρχες οι οποίοι καθορίζουν κυριολεκτικά όπως θέλουν την τιμή. Δεν υπάρχει κανένας πραγματικός ανταγωνισμός και φυσικά οι ιδιώτες δεν έρχονται για να πουλήσουν ρεύμα σε τιμή κατώτερη από αυτήν που θα παρείχε το κράτος. Άρα ποια απελευθέρωση και προς όφελος ποιου;

Τα Χρηματιστήρια από την ίδια τους την «κατασκευή» και τη φιλοσοφία, ασχέτως αν δεν συμφωνούμε με αυτά, δημιουργούνται για να μπαίνουν υποτίθεται εκατομμύρια κόσμου μέσα και να μην υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφωθεί μια τιμή από συγκεκριμένους και πολύ λίγους. Εδώ όμως, οι 5 ολιγάρχες που νέμονται το ηλεκτρικό ρεύμα και «παζαρεύουν» την τιμή του στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας και φίλοι να μην ήταν, γίνονται.

Άρα δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με τις παθογένειες των ιδιωτικοποιήσεων όταν μιλάμε για την ενέργεια, ούτε καν με τον πιο σκληρό νεοφιλελευθερισμό της Θάτσερ, έχουμε να κάνουμε με ληστεία στη νιοστή και γι’ αυτό πρέπει να καταργηθεί αυτό το επαίσχυντο Χρηματιστήριο της Ενέργειας, το οποίο το έχει αφήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να κάνει ό, τι θέλει, ή μάλλον καλύτερα, να κάνουν ό, τι θέλουν οι ολιγάρχες που το απαρτίζουν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο