Νεολαία ΜέΡΑ25: Ο 19χρονος δολοφονήθηκε από το οπαδικό μίσος που έθρεψαν οι παράγοντες των ΠΑΕ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Φεβ, 2022

Ο 19χρονος Άλκης δολοφονήθηκε από το μίσος που έθρεψαν οι ολιγάρχες παράγοντες των ΠΑΕ.

Μας φαίνεται αδιανόητο. Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό το τρομακτικό που συνέβη.

Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα του οπαδικού μίσους, με μια μακρά ιστορία περιστατικών βίας διαφορετικών εντάσεων, που καλλιέργησαν οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες. Αυτοί που άνοιξαν στέκια με μπράβους, με δολοφόνους, με στρατούς οπαδών που κυκλοφορούν με κουκούλες, με σουγιάδες και με δρεπάνια.

Οι ίδιοι που εκκόλαψαν τους δολοφόνους του Άλκη, είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για το θάνατο του Άλκη. Είναι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων. Αυτοί που πάτησαν πάνω στην ανυπαρξία του κράτους να προστατέψει τους νέους και να τους δώσει διέξοδο. Είναι η ακραία ατομικιστική κουλτούρα του καπιταλισμού που ωθεί τα νεαρά παιδιά σε τέτοιες ακραίες μορφές κοινωνικότητας για να νιώθουν ότι κάπου ανήκουν, με αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.

Είναι αυτοί που φτιάχνουν στρατούς οπαδών για να τους χρησιμοποιούν ύστερα σε δουλίτσες, για να τους ψηφίζουν σε θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση ή στην κεντρική πολιτική σκηνή (δεν ξεχνάμε τη γαλάζια στρατιά του Παναγιώταρου της ΧΑ που στρατολογούσε οπαδούς στα γήπεδα), για να τους προστατεύουν τυφλά -επειδή είναι ίδια ομάδα- και να καθαρίζουν για χάρη τους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν το κράτος αφήνει ολιγάρχες να δημιουργούν και να διατηρούν ιδιωτικούς στρατούς.

Είναι όμως περισσότερο το ίδιο το σύστημα που κάθε τι γύρω μας το αναγάγει σε εμπόρευμα. Έτσι και ο αθλητισμός χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για υπερκέρδη, μία βιομηχανία θεάματος που απαιτεί ένα εξαγριωμένο πλήθος.

Εμείς σε αυτό το τρομακτικό συμβάν, προβληματιζόμαστε για το που και πως κινείται ο ελληνικός αθλητισμός. Για το μέλλον των αθλημάτων και τον δρόμο που έχουν στρώσει οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Για την διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος στην καθημερινότητα μας, για τον εκφασισμό της κοινωνίας.

Για να μην θρηνήσουμε κανέναν άλλο Άλκη.

Ήρθε η ώρα για μια άλλη ποδοσφαιρική φίλαθλη κουλτούρα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο