Ο Στράτος Ζολώτας στο Ράδιο ΜέΡΑ: Υπάρχει μια ιδιότυπη ομερτά για απόκρυψη ενδεχόμενων περιβαλλοντικών εγκλημάτων στο Νεώριο Σύρου

Συνεντεύξεις - videos
12 Μαρ, 2021

Για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη λειτουργία των ναυπηγείων του Νεωρίου Σύρου μίλησε ο Στράτος Ζολώτας, πρόεδρος του ΔΣ του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, στην εκπομπή “Το Στίγμα της ΜέΡΑς” του ΡάδιοΜέρα.

“Το περιβαλλοντικό θέμα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της Σύρου είναι μακροχρόνιο, μπορεί και 50 ετών. Δεν αφορά αποκλειστικά την τωρινή διοίκηση”. Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την παρέμβασή του ο κ. Ζολώτας που συνέχισε λέγοντας ότι το Παρατηρητήριο ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2020 με σκοπό τη διαχρονική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων διαφόρων δραστηριοτήτων και από τότε έχει δεχτεί ήδη πέντε-έξι εξώδικα και μια αγωγή για τις δράσεις που αναπτύσσει.

Εντούτοις, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου διευκρίνισε ότι αυτές οι αντιδράσεις συνιστούν απλά την κορυφή του παγόβουνου της κατάστασης που επικρατεί ενάντια σε προσπάθειες διερεύνησης πιθανών περιβαλλοντικών εγκλημάτων και περιλαμβάνει απειλές, συκοφαντίες, δολοφονία χαρακτήρων, σεξιστικά σχόλια στα social media και λογοκρισία στα τοπικά ΜΜΕ.

“Έχουμε φτάσει στο σημείο η θεσμική απραξία των φορέων και των αρχών που παρακολουθούν την κατάσταση να αγγίζει τα όρια της συνέργειας. Ο ίδιος ο δήμαρχος Σύρου, σε πρόσφατη συνέντευξη, ενστερνιζόμενος τα επιχειρήματα της εταιρείας, χαρακτήρισε ως συκοφαντίες τα ερωτήματα που υποβάλλονται για τις περιβαλλοντικές συνθήκες και ζητά από τους πολίτες να φέρουν αυτοί στοιχεία, όταν οι αρχές είναι υποχρεωμένες να αποδείξουν στον πολίτη ότι δεν υπάρχει ένα πρόβλημα που αυτός αναρωτιέται αν υφίσταται. Υπάρχει μια ιδιότυπη ομερτά, που όποιος μιλήσει στο νησί στοχοποιείται απευθείας και δέχεται απειλές και εκβιασμούς.”

Ο κ. Ζολώτας στη συνέχεια ανέφερε ότι “υπάρχει χρόνια περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή, που κάποια στιγμή θα πρέπει να μελετηθεί. Να γνωρίζει ο πολίτης πόσο επιβαρυμένη είναι η περιοχή, τι μπορεί να γίνει ώστε να υπάρξει απορρύπανση και αν συνεχίζει να υπάρχει ρύπανση. Με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε βάρκες αγνώστου ταυτότητας να πλέουν στο λιμάνι και να ανακατεύουν το στρώμα αμμοβολής και μπογιών ώστε να βυθιστεί, ενώ το λιμεναρχείο ή οι αρμόδιες υπηρεσίες αδιαφορούν για αυτές τις ενέργειες. Φτάνουν σε σημείο μάλιστα οι θεσμικοί φορείς να αμφισβητούν τα αποτελέσματα εμπεριστατωμένων αναλύσεων που έχουν γίνει σε δείγματα του πυθμένα και έχουν δείξει ποσότητες τοξικών βαρέων μετάλλων, με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για μικρά δείγματα, τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές μελέτης.”

“Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, έχει ασχοληθεί εδώ και καιρό με το ζήτημα και το έχει αναδείξει όχι μόνο μέσω των επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή, αλλά και παλαιότερα, πριν ακόμη την ίδρυση του Παρατηρητηρίου, το οποίο δημιουργήθηκε όχι αποκλειστικά για το λιμάνι του Νεωρίου, αλλά για μια σειρά από περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν το νησί. Επίσης, ερώτηση στη Βουλή για το θέμα έχει κατατεθεί και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Και για να αναδειχθεί ο παραλογισμός της πρόσφατης αγωγής εις βάρος μας για συκοφαντική δυσφήμηση, όπου μας ζητούν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, πρόκειται για το ίδιο ακριβώς ερώτημα που έχουν καταθέσει στο κοινοβούλιο τα δύο κόμματα. Βέβαια, εμείς δεν πρόκειται να πτοηθούμε και θεωρούμε ότι είναι θέμα δημοκρατίας για τον τόπο μας. Μας ρωτούν, γιατί τώρα; Γιατί τώρα που πάει καλά το ναυπηγείο; Γιατί έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, απαντάμε” κατέληξε ο κ. Ζολώτας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο