Ο Κ. Αρσένης καταρρίπτει την κυβερνητική προπαγάνδα για τα pushbacks και τη νεκρή 5χρονη

Δραστηριότητα
24 Ιαν, 2023

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης θέτει το ΜέΡΑ25 το θέμα των pushbacks και του θανάτου της μικρής Μαρίας, αλλά και ποινικών διώξεων διασωστών. Απαντώντας σε ενημέρωση του προέδρου της επιτροπής μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θοδωρή Ρουσόπουλου ότι η μικρή Μαρια αποδείχθηκε ότι δεν είχε πεθάνει και οι κατηγορίες κατασκοπίας για τους 24 διασώστες στην Μυτιλήνη αποσύρθηκαν, ο Κρίτων Αρσένης ενημέρωσε την επιτροπή ότι:

1. Η πληροφορία για την ανακρίβεια του θανάτου της μικρής Μαρίας έρχεται από 1 μάρτυρα ενώ υπάρχουν πολλές αντίθετες μαρτυρίες.

2. Ο ίδιος μάρτυρας περιγράφει κουκουλοφόρους να υποχρεώνουν μετανάστες να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Πρόκειται για την πρώτη μαρτυρία για push back που επίσημα υιοθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι αυτοί οι κουκουλοφοροι μέλη των ελληνικών σωμάτων ασφαλειας; Αναφέρουν στον κ. Μηταρακη ή στον κ. Θεοδωρικακο; Αναφορικά με την δική των 24 διασωστών στην Λέσβο ο κ Αρσένης επισήμανε ότι οι κατηγορίες κατέπεσαν επειδή το κατηγορητήριο ήταν εντελώς σαθρό.

Τέλος ο Κ. Αρσένης επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν ήταν πάντα χώρα pushback. Τα θαλάσσια pushbacks σταμάτησαν τον Νοέμβριο του 2015 μετά από το πολύνεκρο ναυάγιο στον Μόλυβο, ξανάρχισαν όμως με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρέπει άμεσα να σταματήσουν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο