Ο Γ. Βαρουφάκης απαντά στον Αν. Δρυμιώτη στην «Καθημερινή»

Αρθρα - Αναδημοσιεύσεις
15 Νοέ, 2021

Αγαπητή «Καθημερινή»,

Στο φύλλο σου της περασμένης Κυριακής (7/11/2021) δημοσίευσες άρθρο του κ. Ανδρέα Δρυμιώτη με τίτλο «Μας έχουν περάσει για ηλίθιους» το οποίο αναφέρεται εκτενώς σε τοποθετήσεις τόσο δικές μου όσο και του ΜέΡΑ25. Το γεγονός ότι το άρθρο αναφέρεται σε σημαντικά για το μέλλον του τόπου ζητήματα με κάνει να αγνοήσω τις υβριστικές στο πρόσωπό μου αναφορές και να απαντήσω επί της ουσίας. Με σκοπό τον εμπλουτισμό του δημόσιου διαλόγου αντιγράφω τα ενδιαφέροντα σημεία του αρθρογράφου πριν τα απαντήσω.

Απορρίπτοντας τον παραλληλισμό που κάνει το ΜέΡΑ25 μεταξύ των μαυραγοριτών «που έβλεπαν την Κατοχή ως ευκαιρία» και των σημερινών προσοδο-κυνηγών, ο κ. Δρυμιώτης γράφει: «Οι μαυραγορίτες εμφανίζονται και κυριαρχούν όταν υπάρχουν ελλείψεις βασικών αγαθών στην αγορά, όπως συνέβη στην κατοχή. Οι σημερινές συνθήκες ελεύθερης αγοράς αποκλείουν παντελώς τους μαυραγορίτες.»

Κατ’ αρχάς, μην ξεχνάμε ότι κι η μαύρη αγορά της Κατοχής ελεύθερη αγορά ήταν, στο πλαίσιο της οποίας οι επιτήδειοι πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι την πλειοψηφία με τις πλάτες του κράτους των δωσίλογων. Σήμερα, έχουμε νέες κατασκευασμένες ψευτο-αγορές στις οποίες φύονται σύγχρονοι μαυραγορίτες, π.χ. τα ταμεία που πλουτίζουν από την χρεοκοπία της πλειοψηφίας αγοράζοντας βουνά κόκκινων δανείων ώστε, με την εγγύηση του δημοσίου και της ΕΚΤ, να εξάγουν αυτές τις προσόδους σε φορολογικούς παραδείσους.

Σχετικά με την άποψη του ΜέΡΑ25 ότι πίσω από την κυβερνητική εξαγγελία αναδάσωσης με «πιστοποιημένα δενδρύλλια» κρύβονται εταιρείες όπως η BayerMonstanto, γράφει: «Ο τζίρος της Bayer για το 2020 ήταν 42,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα αγροτικά προϊόντα 18,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Είμαι βέβαιος ότι η αξία των σπόρων και των «υβριδικών δενδρυλλίων» που υποτίθεται ότι οι «ολιγάρχες» θα πούλαγαν στην Ελλάδα για την αναδάσωση δεν φτάνει ούτε για την ετήσια προμήθεια του χαρτιού τουαλέτας στα γραφεία της Bayern στην Αθήνα! Με άλλα λόγια κανένας από την Bayern δεν θα ασχοληθεί με τέτοια μικροποσά.

Ρωτήστε τους αγρότες μας, τους αγρότες της Ισπανίας, της Ινδίας κλπ πως κερδίζει τα δισεκατομμύριά της η BayerMonsanto: σπόρο σπόρο, φασούλι το φασούλι.

Αλλά η παραπλάνηση είναι ακόμα χειρότερη. Τα δάση από πεύκα αναγεννώνται μόνα τους με φυσικό τρόπο. Τα κουκουνάρια μετά την πυρκαγιά ανοίγουν και σκορπίζουν τους σπόρους παντού. Αρα δεν υπάρχουν λεφτά για την Bayer και τους ολιγάρχες.

Ρωτήστε και πάλι τους αγρότες μας πως κερδίζει τα δισεκατομμύριά της η BayerMonsanto: με σπόρους στείρους που δεν αναπαράγονται ώστε οι αγρότες να πρέπει να αγοράζουν σπόρους από την καλή εταιρεία ετησίως. Όταν λοιπόν η ίδια η κυβέρνηση μιλά για αναδάσωση με υβριδικά δενδρύλλια μόνη της το παραδέχεται: Όταν αυτά είτε πεθάνουν είτε καούν, τότε πάλι στην καλή εταιρεία θα πρέπει να σπεύσουμε για νέα δενδρύλλια.

Αυτό όμως το «στείρα δάση εξαρτημένα από εταιρείες για την επιβίωση» σπάει κόκαλα.

Προφανώς και σπάει. Επειδή αποκαλύπτει τη δασική δυστοπία που κρύβεται πίσω από την κυβερνητική εξαγγελία της αναδάσωσης με «πιστοποιημένα δενδρύλλια».

Αν θέλουμε να πάει μπροστά ο τόπος πρέπει να διώξουμε τους ψεκασμένους από τη Βουλή.

Μακάρι! Το ΜέΡΑ25 θα γιορτάσουμε πρώτοι, μαζί με την πλειοψηφία των πολιτών, την ώρα που μείνουν εκτός Βουλής, όπως η Χρυσή Αυγή, όσοι και όσες διαστρεβλώνουν την επιστήμη και νομιμοποιούν τον ανορθολογισμό για να εξυπηρετήσουν τους νέο-μαυραγορίτες.

Αναφερόμενος στη θέση του ΜέΡΑ25 «καμία ανεμογεννήτρια στην στεριάπλωτές ανεμογεννήτριες στα ανοικτά μακριά από ιχθυότοπους και ανθρώπους», ο κ. Δρυμιώτης συνεχίζει: «Άλλη μια μπαρούφα βαρουφακικών διαστάσεων. Ξέρετε εσείς κανένα μέρος στη θάλασσα που να μην έχει ψάρια ή νησιά; Δηλαδή και πάλι απευθύνονται σε αστοιχείωτους ή ψεκασμένους.»

Και βέβαια ψάρια υπάρχουν όπου υπάρχει θάλασσα. Όμως οι ψαρότοποι είναι συγκεκριμένοι. Και, ναι, υπάρχουν μεγάλοι όγκοι θάλασσας μακρυά από τα κατοικημένα νησιά!

Ακόμα και η Δανία που διαθέτει τα μεγαλύτερα υπεράκτια πάρκα από ανεμογεννήτριες, θα χρησιμοποιήσει δύο νησιά (ένα φυσικό και ένα τεχνητό) για να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 4 gigawatt, ενώ τα υπεράκτια αιολικά πάρκα παράγουν μόνο 1,7 gigawatt.

Το ΜέΡΑ25 δεν θέλουμε τίποτα παραπάνω από το να μιμηθούμε την πρωτοπόρα Δανία. Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κανείς τη διαφορά του να στήσεις ανεμογεννήτριες σε μια απομακρυσμένη βραχονησίδα ή σε τεχνητό (κατασκευασμένο για αυτό το λόγο) νησί από το να καταστρέψεις με δρόμους πρόσβασης πανέμορφες βουνοκορφές για να φυτέψεις εκεί ανεμογεννήτριες, για να μην αναφερθώ στους λόφους της Σύρου ή της Τήνου;

Το να αποκλείουμε τις ανεμογεννήτριες από την ξηρά είναι ουτοπία που μόνο ο Βαρουφάκης με τον μακρυμάλλη Κρίτωνα θα μπορούσαν να προτείνουν.

Πείτε το αυτό στη Βρετανία, όπου το 50% της καθημερινής συνολικής ενέργειας της χώρας παράγεται από θαλάσσιες ανεμογεννήτριες σχεδόν χωρίς καμία ανεμογεννήτρια στην στεριά!

Φαίνεται όμως ότι στο κόμμα αυτό γίνεται ένας ιδιότυπος διαγωνισμός για το ποιος θα πει τη μεγαλύτερη κοτσάνα. Ετσι ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, αναφερόμενος στην αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, έγραψε πως «σήμερα ο φιλελεύθερος-νεοαποικιακός ιμπεριαλισμός νικήθηκε για τα καλά»

Υπάρχει αμφιβολία ότι φέτος στο Αφγανιστάν ηττήθηκε ολοκληρωτικά το όνειρο των λεγόμενων «φιλελεύθερων ιμπεριαλιστών» να εγκαθιδρύσουν φιλελεύθερες φιλοδυτικές δημοκρατίες με εισβολές αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν;

και πρόσθεσε ότι «τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι γυναίκες και ότι προς το παρόν αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι η αλληλεγγύη μας. Κρατάτε αδελφές!».

Διαφωνεί κανείς ότι τα μεγαλύτερα θύματα αυτού του φιάσκου ήταν οι γυναίκες; Κι ότι έχουμε υποχρέωση την αλληλεγγύη μας προς αυτές; Όσο για το «κρατάτε αδελφές», η έκφραση μου ήταν «Hang in there sisters» που μεταφράζεται σε «κουράγιο αδερφές». Ναι, αυτό ήταν το μήνυμά μου εκείνη τη μέρα στις γυναίκες του Αφγανιστάν.

Φυσικά ο νάρκισσος δεν ήταν δυνατόν να παραδεχθεί το λάθος του και προσπάθησε να κάνει «διορθωτικές» αναρτήσεις. Δεν θα σας κουράσω με ολόκληρη την ανακοίνωση… αλλά θα σας αναφέρω την κατάληξη:«Παρεμπιπτόντως, ποιος υποστηρίζει να επιτραπεί σε όλες τις γυναίκες πρόσφυγες του Αφγανιστάν, να εγκατασταθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Το ΜέΡΑ25 το υποστηρίζει!». Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω πόσες γυναίκες από το Αφγανιστάν θα καταφύγουν στην προσφυγιά. Ο πληθυσμός του Αφγανιστάν είναι 38,04 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι γυναίκες είναι 18,5 εκατομμύρια. Για φανταστείτε τι επιθυμεί το ΜέΡΑ25 και κρίνετε ποιους ανθρώπους στείλαμε στη Βουλή. Για να έχετε μια σύγκριση, ο πληθυσμός της Συρίας είναι μόλις 17,07 εκατομμύρια!

Έτσι είναι. Υποστηρικτές της Αμερικανικής εισβολής στο Αφγανιστάν, όπως ο αρθρογράφος, μας διακωμωδούσαν όταν την καταδικάζαμε προβλέποντας μεγάλα δεινά για τον Αφγανικό λαό, ιδίως τις γυναίκες, και επερχόμενη προσφυγιά. Την ώρα που η πρόβλεψή μας επιβεβαιωνόταν, πασχίζουν να αλλάξουν τη συζήτηση χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τις Αφγανές και διακωμωδώντας το μήνυμα αλληλεγγύης μας σε αυτές. Την ίδια ώρα, οι ίδιοι υποστηρικτές της Αμερικανικής εισβολής που οδήγησε τις Αφγανές στην απελπισία, έρχονται τώρα να πουν: «Σιγά μην τους δώσουμε άσυλο. Νάναι καλά το τείχος του Έβρου.»

Τέλος, αναφερόμενος στην μετονομασία της Facebook, στο υστερόγραφο διαβάζουμε: «Τι άλλο θα ακούσουμε από κάποιον ο οποίος νομίζει ότι του «κλέψανε» δύο λέξεις: Meta και Diem που ο κόσμος τις χρησιμοποιεί πολύ πριν γεννηθεί ο Γιάνης με ένα «ν». Illusions of grandeur!»

Μέσα σε έξι μήνες, ο Mark Zuckerberg, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Facebook, άλλαξε δύο ονόματα: το όνομα του κρυπτονομίσματός του από Libra σε Diem και της εταιρείας του από Facebook σε Meta. Αυτές οι λέξεις, πράγματι, δεν ανήκουν σε κανέναν. Όμως, ακόμα και τυχαίο να είναι, το γεγονός ότι ο Zuckerberg επέλεξε, απ’ όλες τις λέξεις του κόσμου, το όνομα του πανευρωπαϊκού μας κινήματος (DiEM) και του πολιτιστικού-ερευνητικού μας κέντρου αν μη τι άλλο δείχνει ότι έχουμε καλό γούστο στην επιλογή των ονομάτων!

Με ευχαριστίες για τη φιλοξενία.

Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜέΡΑ25

Πηγή: kathimerini.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο