Υπάρχει μια βασική διαφορά στην επέτειο του Πολυτεχνείου (όπως και σε αυτή της Πρωτομαγιάς) σε σχέση με τις άλλες επετείους που γιορτάζουμε στη χώρα. Πρόκειται για επετείους μνήμης αγώνων, στους οποίους δεν εμφωλεύει το εθνικό ή το θρησκευτικό αίσθημα αλλά το ταξικό. Μιλάμε για αγώνες, που, σε αντίθεση με τα χαριτωμένα παραμύθια εθνικού μεγαλείου με τα οποία το αστικό κράτος έντυσε -σημαντικές κατά τα άλλα- επετείους, το κεντρικό στοιχείο των επετείων αυτών εχει διάσπαρτα σημάδια ταξικής βίας. Είναι γεμάτο από κραυγές βασανισμών στα μπουντρούμια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, έχει δολοφονημένους από το κράτος αγωνιστές, εχει «φακελώματα», έχει τέλος, πολύ αίμα λαϊκών αγωνιστών χυμένο απο τα χέρια συμπατριωτών τους.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί καρφί στο μάτι της αστικής εξουσίας γιατί φωτοβολεί σαν φωτεινή επιγραφή τη μεγάλη αλήθεια ότι σε ενίοτε δεν είμαστε όλοι οι έλληνες μαζί. Όπως ακριβώς και τώρα όπου υπάρχει ένα μέρος του ελληνικού πληθυσμού που παρασιτικά επωφελείται από την εμβάθυνση της χρεοδουλοπαροικίας, έτσι και τότε η αστική εξουσία και οι ακόλουθοι της συμμετείχαν ενεργά στην βίαιη και βάρβαρη αντιμετώπιση ενάντια στους ταξικούς τους αντιπάλους.
Υπάρχει για να μας θυμίζει για ποιους αγωνιζόμαστε, για την εργολαβική καθαρίστρια που μετακινείται με το λεωφορείο των πεντέμισι το πρωί, τον εργάτη που δεν τολμά να αναλογιστεί πως θα βγάλει τον μήνα, τους δικούς μας αλλά και ξένους μετανάστες που προσπαθούν να επιβιώσουν μακριά απ’ τους τόπους τους, τους ανθρώπους που ζουν με τον φόβο της βίας, της εκμετάλλευσης και του αποκλεισμού, όλους αυτούς δηλαδή τους οποίους υφίστανται ταξική βία.
Η φετινή επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει πως οι αγώνες και οι θυσίες των νέων, δεν πάνε ποτέ χαμένοι. Το σύνθημα για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία και “Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ” παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό, συμβολίζοντας τα οράματα και τις αξίες για μια άλλη κοινωνία με Δημοκρατία, Αλληλεγγύη και Δικαιοσύνη.
Σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία με ανοιχτά μέτωπα από μια σκληρά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, η αντίσταση είναι καθήκον μας.
Παλεύοντας για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Διεκδικώντας αύξηση της χρηματοδότησης στην Εκπαίδευση, καλύτερους όρους και συνθήκες σπουδών, για ένα σχολείο και ένα Πανεπιστήμιο στο ύψος των αναγκών της νέας γενιάς.
Στηρίζοντας τους ανθρώπους που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων στους χώρους της εκπαίδευσης, της υγείας, των δικαιωμάτων αλλά και σε κάθε κοινωνικό κλάδο.
Γιατί η κοινωνία που εμείς οραματιζόμαστε και παλεύουμε να οικοδομήσουμε, είναι για μια ζωή ολόκληρη, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλες/όλους, με αξιοπρέπεια. Για αυτό και εμείς δίνουμε ραντεβού στους δρόμους της ανατροπής, του δίκιου, της πάλης για τη νίκη των λαών.
Την Τετάρτη 17/11, συμμετέχουμε όλες/όλοι στην μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση και πορεία μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ενάντια στους νόμους Χρυσοχοΐδη και στην απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση, κόντρα στις στρατιωτικές συμφωνίες Κυβέρνησης-ΕΕ-ΝΑΤΟ για υπέρογκες αγορές εξοπλισμών. Δίνουμε ραντεβού στο δρόμο για να μην φοβόμαστε στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς και στις σχολές μας. Σπάμε τον τρόμο της καταστολής και της αστυνομικής βίας, για τον Νίκο Σαμπάνη που έπεσε πρόσφατα νεκρός στο Πέραμα από 36 σφαίρες αστυνομικών.
Στέλνουμε μήνυμα ανυπακοής. Ενώνουμε τις φωνές μας. Υψώνουμε τις γροθιές μας.
Για το δικαίωμα στο όνειρο και την ελπίδα.
Την Τετάρτη 17/11, όλοι/ες στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 3:30μμ.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.