Παρέμβαση στο Ράδιο ΜέΡΑ και στην εκπομπή «Το Στίγμα της ΜέΡΑς» με την Μπούλικα Μιχαλοπούλου έκανε ο Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος στο Infowar για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την πολιτική του facebook και google.
«Μπαίνουμε σε μία περίοδο που θα κριθεί ποιος θα είναι ο ρόλος στις μεγάλες πλατφόρμες του διαδικτύου και στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Βλέπουμε μία μεταξύ τους σύγκρουση, θα πρέπει όμως να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο ποιος βρίσκεται κάθε φορά σε ποιο στρατόπεδο.
Παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα μία σύγκρουση, υποτίθεται μεταξύ του facebook και της αυστραλιανής κυβέρνησης η οποία ζήτησε τμήμα των εσόδων από τις ειδήσεις άλλων μέσων ενημέρωσης που περνάνε από το timeline του facebook, αυτά τα μέσα ενημέρωσης να παίρνουν ένα τμήμα των εσόδων του facebook. Η κόντρα όμως στην πραγματικότητα δεν είναι μεταξύ facebook και αυστραλιανής κυβέρνησης, είναι μεταξύ του facebook και των μεγάλων ομίλων που έχουν ολιγοπωλιακό έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης», είπε ο κ. Χατζηστεφάνου.
Σε σχέση με άρθρο του με τίτλο «Facebook, ζώο απολίτικο» επεσήμανε: «Κάνει δοκιμαστικά το τελευταίο διάστημα το facebook, ένα πείραμα σε κάποιες χώρες του πλανήτη να μειώσει τα θέματα πολιτικού περιεχομένου που φτάνουν στο timeline. Θα έλεγε κανείς ότι εδώ το κίνητρο είναι το κέρδος και για να κερδίσει την κερδοφορία του θέλει να βγάλει οποιαδήποτε πολιτική σκέψη, οποιοδήποτε πολιτικό διάλογο και να το κάνει μια παιδική χαρά» και συμπλήρωσε «Το facebook θα είναι ένα ολιγοπώλιο ενημέρωσης. Το θέμα είναι ποιος ελέγχει αυτά τα μονοπώλια. Σε αυτούς που λένε ότι πρέπει να «σπάσουμε» το facebook σε μικρές εταιρείες είναι να εθνικοποιήσουμε, να κοινωνικοποιήσουμε αυτές τις πλατφόρμες. Είναι κάτι που ακούγεται ακραίως ριζοσπαστικό στο νεοφιλελεύθερο κόσμο αλλά πλέον έχουν αρχίσει να καταθέτουν πολύ συγκεκριμένες τέτοιες προστάσεις πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των ΜΜΕ, άνθρωποι που καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί μία πλατφόρμα να έχει 2,8 δις χρήστες και να ελέγχεται από έναν άνθρωπο ή από ένα ΔΣ. Είναι θέμα Δημοκρατίας να μπορούμε να έχουμε κοινωνικό έλεγχο σε αυτές τις πλατφόρμες».
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.