Νεολαία ΜέΡΑ25: Συλλογική δράση, οργάνωση και πάλη, ο μόνος δρόμος των διανομέων κόντρα στο έκτρωμα Χατζηδάκη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Σεπ, 2021

Χρειάστηκαν λιγότεροι από 3 μήνες για να εμφανιστούν τα πρώτα αποτελέσματα του περίφημου νόμου Χατζηδάκη για το εργασιακό περιβάλλον που ονειρεύεται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στη χρεοδουλοπαροικία που ζούμε.

Τις προηγούμενες μέρες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έκανε λόγο για στήριξη των νέων εργαζομένων, αλλά η ίδια η αγορά με το «αόρατο χέρι της» του έδειξε έμπρακτα πως συμπεριφέρεται όταν δεν υπάρχουν νόμοι να την περιορίζουν.

Ο τρόπος που αποφάσισε το Efood να ανακοινώσει στους διανομείς την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης μας έδειξε ακριβώς με τι όρους «συζητάνε» οι εργοδότες με τους εργαζόμενους και δικαιολογεί πλήρως τις αντιδράσεις όλων των φορέων απέναντι στο αντιεργατικό νομοσχέδιο το προηγούμενο διάστημα.

Φυσικά αντιλαμβανόμαστε πως η λαϊκή αγανάκτηση δεν έχει νόημα να στραφεί μόνο απέναντι στο Efood αλλά συνολικά στο πλαίσιο ρύθμισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εξάλλου υπάρχουν και παραδείγματα σαν της Wolt που δραστηριοποιείται στο χώρο, με ήδη εφαρμοσμένο τον αντιδραστικό θεσμό του υπάλληλου/ελεύθερου επαγγελματία.

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 καλούμε τους διανομείς να οργανωθούν συλλογικά στα σωματεία τους για να διεκδικήσουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Παράλληλα να αναζητήσουν τρόπο ώστε να παρέχουν συλλογικά την εργασία τους, αφού συνήθως είναι ήδη κάτοχοι του μέσου παραγωγής, οργανώνοντας συνεταιριστικές πρωτοβουλίες και αυτοδιαχειριζόμενες εταιρείες ώστε να μην είναι σαν εργαζόμενοι έρμαια των κερδοσκοπικών ορέξεων του καθενός.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο