Ερώτηση της Σ. Σακοράφα στην Υπ. Παιδείας για την συμμετοχή παλαιών αποφοίτων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2022 σε μαθήματα που έχουν διδαχθεί

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Σεπ, 2021

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα σχετικά με την αντιμετώπιση της αδικίας στη συμμετοχή παλαιών
αποφοίτων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2022, ρωτώντας την Υπουργό κ. Κεραμέως αν θα δώσει τη δυνατότητα στους παλαιούς αποφοίτους να εξεταστούν στην ύλη και στα μαθήματα που είχαν πράγματι διδαχθεί στο σχολείο τους, όπως συνέβαινε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, οι Υποψήφιοι της Θεωρητικής κατεύθυνσης απόφοιτοι του σχολικού έτους 2020-21, που θα συμμετάσχουν και πάλι στις Πανελλήνιες εξετάσεις του έτους 2022, θα εξετασθούν, μαζί με τους τελειόφοιτους στο μάθημα των Λατινικών (αντί της κοινωνιολογίας), δηλ. σε μάθημα που δεν έχουν διδαχθεί στο σχολείο.

Πρόκειται για πραγματική αδικία, αφού οι συγκεκριμένοι μαθητές καλούνται να εξετασθούν σε ένα άγνωστο για αυτούς μάθημα, μια νέα Γλώσσα, ένα απαιτητικό αντικείμενο, με ύλη δυο διδακτικών ετών, που χρειάζεται συστηματική διδασκαλία και το οποίο δεν έχουν διδαχθεί ποτέ στο σχολείο, ενώ οι συνυποψήφιοί τους το διδάσκονται ήδη από πέρυσι.

Έτσι θα υποχρεωθούν οι οικογένειές τους, εάν βεβαίως έχουν τη δυνατότητα, να υποστούν μεγάλο οικονομικό κόστος για φροντιστηριακά μαθήματα, πολλών διδακτικών ωρών (σε ένα κράτος με δήθεν δωρεάν παιδεία).

Επειδή αν και ήδη βρισκόμαστε στην αρχή του σχολικού έτους δεν έχει υπάρξει η αναγκαία ρύθμιση για το πρόβλημα αυτό, που αφορά σε χιλιάδες εξεταζόμενους και τις οικογένειές τους.

Επειδή το υπουργείο θα έπρεπε ήδη να έχει προβλέψει ότι, τουλάχιστον για το έτος 2022, αλλά και για τα δύο επόμενα, θα υπάρχει η αναγκαία δυνατότητα παράλληλης κατά περίπτωση εξέτασης, με παλαιό και νέο σύστημα, όπως άλλωστε ίσχυε και στο παρελθόν όταν άλλαζε κάποιο γνωστικό αντικείμενο (δηλ. οι μαθητές, για τις επόμενες δύο χρονιές, εξετάζονταν στο μάθημα που διδάχθηκαν στο σχολείο τους).

Επειδή, μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση, δημιουργείται πρόσθετη αδικία σε βάρος μαθητών που ήδη έχουν ταλαιπωρηθεί υπέρμετρα στην εκπαιδευτική διαδικασία επί δύο σχολικά έτη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

Υπάρχει η κυβερνητική πρόθεση για την αναγκαία άμεση και επείγουσα ρύθμιση του προβλήματος, με την απόδοση της δυνατότητας στους παλαιούς αποφοίτους να εξεταστούν στην ύλη και στα μαθήματα που είχαν πράγματι διδαχθεί στο σχολείο τους, όπως αντικειμενικά επιβάλλεται και όπως άλλωστε συνέβαινε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν ;

H Ερωτώσα Βουλευτής, Σοφία Σακοράφα

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο