Νεολαία ΜέΡΑ25: Δίδυμα αδέλφια ομολόγησαν αποπλάνηση κοπέλας, σε τηλεοπτική εκπομπή. Στηρίζουμε την καταγγελία της φεμινιστικής οργάνωσης “Το Μωβ”

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Ιαν, 2021

Παρακολουθούμε εμβρόντητοι, τις τελευταίες ημέρες, τις αποκαλύψεις που έρχονται στη δημοσιότητα από αθλήτριες σχετικά με καταγγελίες πως έπεσαν θύματα βιασμού. Από την άλλη, στην πρωινή εκπομπή “η Φωλιά των Κου-Κου” οι καλεσμένοι, Χρήστος και Παναγιώτης Βαρουξής, περηφανευόμενοι ομολόγησαν την εξαπάτηση κοπέλας, που δεν γνώριζε την ύπαρξη διδύμου αδερφού, και χρησιμοποίησαν την ομοιότητά τους για να συνευρεθούν μαζί της και οι δύο.

Επειδή η αποκάλυψη ήρθε σε ζωντανό τηλεοπτικό χρόνο, θα περίμενε κανείς οι παρουσιαστές να προσπεράσουν την δήλωση ή να την επικρίνουν. Αντί αυτού, προχώρησαν στην διακωμώδηση του περιστατικού, αγνοώντας τον κίνδυνο που είχαν ήδη προκαλέσει.

Επισυνάπτουμε την ανακοίνωση της φεμινιστικής οργάνωσης, Το Μωβ, με την οποία συμφωνούμε όσον αφορά την καταγγελία και το αίτημα παρέμβασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ):

Το Πανελλαδικό Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων “Το Μωβ” υπέβαλε σήμερα καταγγελία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) για την εκπομπή του Star Channel TV “Στη Φωλιά των Κου Κου” με την Κατερίνα Καραβάτου και τον Κρατερό Κατσούλη στις 11/01/2021 με τα δίδυμα αδέρφια Χρήστο Βαρουξή και Παναγιώτη Βαρουξή.

Επίσης ζητάμε την παρέμβαση της δικαιοσύνης διότι ως γνωστόν ο βιασμός αποτελεί κακούργημα και διώκετα αυτεπάγγελτα.

Ακολουθεί το κείμενο της καταγγελίας του Μωβ προς το ΕΣΡ:

Καταγγέλλουμε την άθλια σεξιστική ερώτηση στην εκπομπή του Star Channel TV “Στη Φωλιά των Κου Κου” με την Κατερίνα Καραβάτου και τον Κρατερό Κατσούλη στις 11/01/2021, καθώς και την προκλητική απάντηση που έδωσαν τα δίδυμα αδέρφια Χρήστος Βαρουξής και Παναγιώτης Βαρουξής, η οποία αποτελεί δημόσια ομολογία βιασμού ανυποψίαστης κοπέλας μετά από σκόπιμη παραπλάνησή της, κάτι που συνιστά προφανώς ποινικό αδίκημα. Το ακόμα πιο προκλητικό και σεξιστικό είναι ότι το όλο θέμα αντιμετωπίζεται τόσο από την τηλεπαρουσιάστρια και τον τηλεπαρουσιαστή, όσο και από τα δύο αδέρφια με κυνική εξευτελιστική διακωμώδηση.

Θεωρούμε απαράδεκτο, προκλητικό, σεξιστικό, ταπεινωτικό και εξευτελιστικό, όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για τους άντρες, να διακωμωδείται έτσι δημόσια και κυνικά ένα έγκλημα, ο βιασμός.

Συγκεκριμένα στο απόσπασμα (08:43-10:29) η τηλεπαρουσιάστρια ρωτάει με γελοίο τρόπο «Έχετε ποτέ συνευρεθεί με κοπέλα που νόμιζε ότι ήταν ο άλλος αδελφός;» Η απάντηση και των δύο διδύμων αδερφών είναι ευθαρσώς «Ναι». Ο Χρήστος καμαρώνοντας λέει: «Είχα πάει εγώ πρώτα και μετά πήγε ο Παναγιώτης», διευκρινίζοντας ότι δεν ήταν σχέση. Ο τηλεπαρουσιαστής γελώντας λέει για παράδειγμα: «Δευτέρα πήγε ο Χρήστος και Πέμπτη ο Παναγιώτης» και επιβεβαιώνεται από τα αδέρφια. Η τηλεπαρουσιάστρια γελώντας κι αυτή συνεχίζει ρωτώντας τον έναν δίδυμο αδερφό: «Λες είμαστε ίδιοι παντού. Δηλαδή αυτό το έχετε μετρήσει με κάποιο τρόπο;» Και παίρνει αμέσως την απάντηση: «Από μικροί μαζί είμαστε, εντάξει, βλέπουμε ο ένας τον άλλον, δεν χρειάζεται να μετρήσουμε.» Ο τηλεπαρουσιαστής ρωτάει την τηλεπαρουσιάστρια: «Αλήθεια την έκανες αυτή την ερώτηση;». Και η τηλεπαρουσιάστρια απαντά «Ναι, δεν ξέρω γιατί», και ξεσπά και πάλι σε εμετικά γέλια διαρκείας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο