Νεολαία ΜέΡΑ25: Αν δεν ληφθούν μέτρα, θα πνιγούμε στο σκοτάδι

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Οκτ, 2021

Η τραγική εξέλιξη με έναν νεκρό Ρομά προχθές το βράδυ στο Πέραμα ήταν το αποτέλεσμα περιστατικού που έγινε από την ομάδα ΔΙΑΣ, σε αυτοκίνητο που του έκανε σήμα για έλεγχο και ο οδηγός το αγνόησε και  άρχισε να τρέχει. Στο κυνηγητό που ξεκίνησε μεταξύ της ομάδας ΔΙΑΣ και του αυτοκινήτου, η ομάδα ΔΙΑΣ με το πρόσχημα ότι δέχθηκε πυρά άρχισε τους πυροβολισμούς προς το αυτοκίνητο. Στον έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο δεν βρέθηκαν όπλα τελικά.

Αν και στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση, τα ερωτήματα παραμένουν πολλά και είναι προς πολλές κατευθύνσεις. Από τους ανώτερους της Ελληνικής Αστυνομίας που δίνουν εντολές μέχρι τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Πρωθυπουργό.

Από την δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά κατά την διάρκεια διαδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1985, από αστυνομικό, την στεγνή δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 8 Δεκεμβρίου του 2008 από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονεα στα Εξάρχεια, την συμμετοχή αστυνομικών  στην αποτρόπαια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 σε κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια, την αδικαιολόγητη καταστολή της αστυνομίας σε πολίτες που είτε διαδηλώνουν, είτε κάθονται απλά σε μια πλατεία (Νέα Σμύρνη 2021). Σε συγκαλύψεις βιαστών και σε μέλη της Χρυσής Αυγής μέχρι την άγρια δολοφονία που έγινε χθες το βράδυ στο Πέραμα, η Ελληνική Αστυνομία στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν διστάζει να αυθαιρετεί εναντίον αθώων πολιτών, αλλά και σε πολίτες που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα με πρόσχημα την καταδίωξή τους.

Ενώ καμία Κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει λάβει σοβαρά μέτρα για την υπερβολική και τις περισσότερες περιπτώσεις αυθαίρετη αστυνομική καταστολή και βία. Πόσες δολοφονίες πρέπει να γίνουν ακόμη από την Ελληνική Αστυνομία και πόση καταστολή πρέπει να ασκηθεί ακόμη στους πολίτες στο όνομα του νόμου, της τάξης και της ασφάλειας για να καταλάβουμε ότι ο τρόπος που ενεργεί η Ελληνική Αστυνομία εκτός από απαράδεκτος, βίαιος, αποτρόπαιος είναι και δολοφονικός;

Ως Νεολαία ΜέΡΑ 25 καταγγέλουμε την στάση της Ελληνικής αστυνομίας, τόσο στο προχθεσινό περιστατικό στο Πέραμα -που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία πολίτη-, όσο και την γενικότερη στάση της αστυνομίας που με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας, τις περισσότερες φορές λειτουργεί χωρίς να δίνει κάπου αναφορά και γνωρίζοντας πως δεν θα τιμωρηθεί κάποιος από τους εμπλεκόμενους. Απαιτούμε από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να πάρουν ξεκάθαρη θέση, και να λάβουν κάθε μέτρο που είναι εφικτό ώστε όσο πιο άμεσα γίνεται να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Για να σταματήσουμε να μετράμε δολοφονίες από την Ελληνική Αστυνομία στον όνομα της τάξης, του νόμου, της ασφάλειας και της εξάλειψης της εγκληματικότητας, η αστυνομία πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν, και χωρίς να ελέγχεται από πουθενά, με την ανοχή των αρμόδιων Υπουργών της και της κάθε Κυβέρνησης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο