Να μπει τέλος στην υποβάθμιση της Εύβοιας – Απολογισμός περιοδείας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Δραστηριότητα, Προς τις 9 Ιουνίου...
23 Μάι, 2024

Να σταματήσει επιτέλους η υποβάθμιση της Εύβοιας και η καταστροφή του περιβάλλοντος σε αυτή

Περιοδείες, συσκέψεις, συναντήσεις, συγκεντρώσεις  Ιωάννας Κοντούλη, Κώστα Λαπαβίτσα και Δημήτρη Στρατούλη από την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25  | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στην Κάρυστο και τη Χαλκίδα.

—-

Κλιμάκιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά αποτελούμενο από τους Κώστα Λαπαβίτσα, υποψήφιο ευρωβουλευτή, καθηγητή οικονομικών Πανεπιστημίου του Λονδίνου, πρώην βουλευτή, Ιωάννα Κοντούλη, υποψήφια ευρωβουλευτή, Τοπογράφο Μηχανικό,  στέλεχος του οικολογικού χώρου και πρώην πρόεδρο των Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ ΑΕ) και Δημήτρη Στρατούλη, γραμματέα της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, πρώην υπουργό και βουλευτή επισκέφτηκαν την Εύβοια στις 20 και 21 Μάη 2024.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μαζί με το στέλεχος του συνδυασμού στην Εύβοια Ισίδωρο Παπαλυμπέρη, συναντήθηκε στην Κάρυστο με εκπροσώπους του κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος και συλλογικών φορέων της περιοχής, Ρόδω Σφυρίδη και Σοφία Κόλλια από τον Σύλλογο για την Προστασία Περιβάλλοντος Ν. Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ.), Βαγγέλη Σφυρίδη Πρόεδρο του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Νότιας Καρυστίας και δημοτικό σύμβουλο Καρύστου και τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τουρισμού Καρύστου. Του επισήμαναν τις σοβαρές και μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων, στην απασχόληση, στον τουρισμό, στην κτηνοτροφία και στη γεωργία από την μετατροπή της Νότιας Εύβοιας σε ένα απέραντο βιομηχανικό χώρο 704 ανεμογεννητριών, τον ενημέρωσαν για τους πρόσφατους δυναμικούς κινηματικούς και δικαστικούς αγώνες τους για να αποτρέψουν αυτή την ζοφερή κατάσταση, που θα γίνει πολύ χειρότερη από την προωθούμενη εγκατάσταση στην Κεντρική και Νότια Εύβοια άλλων 104 ανεμογεννητριών, αλλά και μπαταριών στον κάμπο της Καρύστου, δίπλα σε κατοικίες.  Επίσης, για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για το περιβάλλον, την αλιεία και άλλες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής η εγκατάσταση σε μεγάλη θαλάσσια και χερσαία έκταση ανεξέλεγκτών ιχθυοκαλλιεργειών, με την προώθηση από την κυβέρνηση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Ο Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις κυβερνητικές πολιτικές υποβάθμισης της Νότιας Εύβοιας και εξέφρασε την συμπαράστασή της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στους αγώνες τους για προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας, της εργασίας και της ζωής τους. Επίσης, αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα έμπρακτη κοινοβουλευτική στήριξη των αιτημάτων τους από τον πρώην βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη και τον πρώην ευρωβουλευτή της ΛΑΕ ΑΑ Νίκο Χουντή και δεσμεύτηκε ότι εφόσον ο συνδυασμός αναδείξει στις εκλογές ευρωβουλευτή/τρια θα μεταφέρει τα προβλήματα της περιοχής και τις διεκδικήσεις τους στην ευρωβουλή.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Σωτήρη Κρισίλια, πρόεδρο του συλλόγου λατόμων Καρύστου, που παράγουν την περίφημη πέτρα Καρύστου και εξάγουν το 80% της παραγωγής τους στο εξωτερικό, ο οποίος των ενημέρωσε ότι προβλέπονται στίγματα ανεμογεννητριών μέσα στους λατομικούς χώρους, που βάζουν σε διακινδύνευση την δραστηριότητά τους και εκατοντάδες υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Ο Δημήτρης Στρατούλης του επισήμανε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στίγματα ανεμογεννητριών σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει αυτό να το επιβάλλει ακόμα και με νομοθετική πράξη, εάν αυτό χρειαστεί.

Στις 8μμ παρουσιάστηκε στο Χόβολη Καφέ, με μαζική παρουσία πολιτών, το βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη 8 ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΡΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Ιανουάριος – Αύγουστος 2015 και έγινε εκτενής συζήτηση για τις προσεχείς ευρωεκλογές.

Την επόμενη ημέρα το κλιμάκιο του συνδυασμού περιόδευσε στο Νοσοκομείο ΚΑΡΥΣΤΟΥ, συναντήθηκε με εκπρόσωπο του Συλλόγου Εργαζομένων και τον Διοικητή, και επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του Νοσοκομείου με υγειονομικό προσωπικό και δημόσια χρηματοδότηση.

Εν συνεχεία, έγινε στη ΧΑΛΚΙΔΑ συνάντηση των Ιωάννας Κοντούλη και Κώστα Λαπαβίτσα υποψήφιων ευρωβουλευτών της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική  Οικολογική Αριστερά και του Δημήτρη Στρατούλη με εκπροσώπους των κινημάτων προστασίας του περιβάλλοντος της Εύβοιας και με τοπικά στελέχη στο ξενοδοχείο JOHN’S HOTEL

Το κλιμάκιο του συνδυασμού δεσμεύτηκε ότι θα αγωνιστεί ενάντια στις περιβαλλοντοκτόνες κυβερνητικές πολιτικές για Βιομηχανικές ΑΠΕ, που καταστρέφουν τη φύση και χτυπούνε την κοινωνία, με στόχο το κέρδος και την εμπορευματοποίηση και ότι στηρίζει και θα στηρίξει έμπρακτα τα κινήματα υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος στην Εύβοια. Επίσης για αποτελεσματική Πολιτική Προστασία απέναντι στις φυσικές καταστροφές που πλήττουν περισσότερο τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και έχουν έντονο ταξικό χαρακτήρα, για συντήρηση των υποδομών και άμεση αποκατάσταση των ζημιών των πληγεισών περιοχών της Βόρειας Εύβοιας. Τέλος, για πολιτικές περιβαλλοντικής προστασίας, με γνώμονα τον σεβασμό στη φύση και τις κοινωνικές ανάγκες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο