Μιχάλης Κριθαρίδης στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»: Συνεργασία με κανέναν μέσα στα «τριήμερα»

Αναδημοσιεύσεις
27 Νοέ, 2022

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη
στην εφημερίδα Παρασκήνιο και στον δημοσιογράφο Αντώνη Αντωνόπουλο

Ο καταιγισμός αποκαλύψεων στην υπόθεση των υποκλοπών έχει δημιουργήσει μια άκρως τοξική ατμόσφαιρα και διάθεση αποστροφής των πολιτών. Πως μπορεί να αναστραφεί αυτό το κλίμα; 

Είναι σαφές πως όσα βλέπουμε και όσα αποκαλύπτονται αποτελούν σημάδια σήψης και παρακμής, χαρακτηριστικών δηλαδή αυτού που εμείς ονομάζουμε “μνημονιακή χρεοδουλοπαροικία”, άρα είναι προφανές πως είναι μια τοξική ατμόσφαιρα, ένας βούρκος όπως είπε κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μόνο που αυτός επέλεξε να κυλίσει την πολιτική ζωή του τόπου σε αυτόν και ως εκ τούτου είναι δεδομένη η αποστροφή των πολιτών. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι σοβαρά, πολύ σοβαρά κιόλας, ζητήματα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών. Ο μόνος τρόπος να αναστραφεί αυτό το κλίμα συνεπώς, είναι η πλήρης διαλεύκανση των σκοτεινών αυτών υποθέσεων με οσμή παρακράτους και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πραγματικό υπεύθυνο όλων αυτών, τον κ. Μητσοτάκη μέσα από την από την παραίτηση και την προκήρυξη εκλογών.

Έχετε μόνιμα στο στόχαστρό σας τον Πρωθυπουργό. Ποια είναι τα στοιχεία που σας οδηγούν στη σκέψη ότι το Μαξίμου βρίσκεται πίσω από τις παρακολουθήσεις; 

Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν σωρεία στοιχείων πλέον από πληθώρα μέσων ενημέρωσης, πολλών εκ των οποίων και αρκετά φιλικών προς την Κυβέρνηση. Πέραν τούτου η ίδια η PEGA από την ΕΕ θέτει μια σειρά από ζητήματα, ενώ και η επίμονη άρνηση της Κυβέρνησης να συνδράμει στην διαλεύκανση των υποθέσεων κρυπτόμενη πίσω από το δήθεν απόρρητο, συνιστούν τους επιπλέον επιβαρυντικούς παράγοντες. Τέλος, εδώ υπάρχει πλέον και ένα προηγούμενο, από την στιγμή που το Μαξίμου πιάστηκε με δική του ομολογία, να παρακολουθεί τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουκάκη. Ο κ. Μητσοτάκης συνεπώς φέρει το τεκμήριο της ενοχής και όχι της αθωότητας για όλα αυτά και πρέπει να αποδείξει καθαρά και πειστικά πως δεν διασυνδέεται με την υπόθεση, όχι με επιχειρήματα του τύπου “που να βρω τον χρόνο να τους παρακολουθώ” λες και θα το έκανε ο ίδιος προσωπικά.

Αποκλείεται το γεγονός  η χώρα να είναι στο στόχαστρο ξένων κέντρων και συμφερόντων; 

Δεν αποκλείεται τίποτα. Όμως ακόμα κι έτσι να είναι σε ορισμένες από τις περιπτώσεις των παρακολουθούμενων, ποιανού ευθύνη είναι η προστασία των πολιτών, πολιτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και επιχειρηματιών, από την παρακολούθηση ξένων κέντρων και συμφερόντων; Της Κυβέρνησης. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έχει καταγγείλει την παρακολούθηση του κατά την κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, από τις γερμανικές και αμερικανικές υπηρεσίες, ενώ και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, είχε πέσει κι αυτός θύμα τέτοιων πρακτικών όπως έχει αποδειχτεί στη συνέχεια. Όλα αυτά όμως δεν αναιρούν το γεγονός ότι τώρα έχουμε ένα “επιτελικό παρακράτους”, αυτό της Μητσοτάκης Α.Ε. που είτε το ίδιο παρακολουθεί, είτε δεν αποτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις την παρακολούθηση από άλλους, κακόβουλους τρίτους μέσα κι έξω από την χώρα.

Στο πεδίο των πολιτικών συνεργασιών εκτιμάτε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μπορούσε να συνεργαστεί ξανά με τον Αλέξη Τσίπρα ή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με ποιους όρους;

Προφανώς μια Κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να υπάρξει υπό κανένα όρο και καμία προϋπόθεση. Όχι ότι και με τον Αλέξη Τσίπρα είναι κάτι τέτοιο αρκετά πιθανό, από την στιγμή που ο κ. Τσίπρας αρνείται να συζητήσει επί πολύ συγκεκριμένων πολιτικών ρήξης με την ολιγαρχία, πριν από τις εκλογές. Εμείς ως ΜέΡΑ25 έχουμε δεσμευτεί στο Συνέδριο μας να συζητήσουμε πριν από τις εκλογές μόνο, ένα πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία πάνω σε 7+1 πολιτικές τομές τις οποίες εμείς προκρίνουμε. Αν μια τέτοια διεργασία δεν πραγματοποιηθεί πριν από τις εκλογές, καθαρά και σαφώς δηλώνουμε πως θα καταψηφίσουμε κάθε Κυβέρνηση μετά από τις εκλογές, διότι μέσα στα “τριήμερα” προοδευτικό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία δεν μπορεί να υπάρξει, άρα ούτε και σχετική συνεργασία.

Πιστεύετε ότι οι εκλογές πλέον είναι πιο κοντά από τους χρόνους που δίνει το κυβερνητικό επιτελείο.

Θεωρούμε πως η Κυβέρνηση αν μπορέσει να πάει τις εκλογές προς το τέλος, ακόμα και το καλοκαίρι θα το κάνει, για να ψηφίσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι νέοι γίνεται.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο