Μεταναστευτικό Σ/Ν: Κλειστά κέντρα κράτησης και fast track διαδικασίες ασύλου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Μάι, 2020

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί με το σχέδιο νόμου για το μεταναστευτικό να εισάγει οριστικά και αμετάκλητα τα κλειστά κέντρα κράτησης και τις fast track διαδικασίες στην εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας, τοποθετώντας τεχνητά προσκόμματα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης, στο σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση εμμένει στην πιστή εφαρμογή της κατάπτυστης Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας (Μέρκελ-Ερντογάν), μιας συμφωνίας που αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος και μετατρέπει τη χώρα μας στην «Ασπίδα» της ΕΕ έναντι στους κατατρεγμένους, δηλαδή στο buffer state της ΕΕ. Είναι αυτή ακριβώς η Συμφωνία που επιτρέπει στο αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν να εκβιάζει την ΕΕ, εργαλειοποιώντας τους πρόσφυγες.

Σε συνέχεια λοιπόν και της ΠΝΠ που επιτάσσει εκτάσεις, η κυβέρνηση νομοθετεί τα κλειστά κέντρα κράτησης και στα νησιά, αλλά και στην ενδοχώρα. Στα νησιά, στα κλειστά αυτά κέντρα κράτησης – φυλακές, θα συνυπάρχουν οι νεοεισερχόμενοι, οι ευάλωτες ομάδες (ΑμεΑ, ανήλικοι, έγκυες, κλπ) κι όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους και βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης.

Στο πλαίσιο επιτάχυνσης της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που καταπατούν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των αιτούντων διεθνούς προστασίας και των ασυνόδευτων ανηλίκων, υπό τον μανδύα της επιτάχυνσης της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, καθώς στη διαδικασία εντάσσονται τεχνητά εμπόδια όπως νέες συντμήσεις προθεσμιών που οδηγούν σε fast track αποφάσεις απόρριψης των αιτήσεων.

Αναφορικά με το προσωπικό που θα κληθεί να φέρει σε πέρας τον τεράστιο φόρτο εργασίας της Υπηρεσίας Ασύλου, το σχέδιο νόμου προβλέπει outsourcing, όσον αφορά την νομική υποστήριξη των αιτούντων διεθνούς προστασίας, καθώς και τη δημιουργία μιας νέας βιομηχανίας μετακλητών υπαλλήλων, αντί να προέβαινε σε μονιμοποίηση των συμβασιούχων και σε ευρύτερες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, χρησιμοποιώντας το Προσφυγικό ζήτημα ως πεδίο άσκησης μικροπολιτικής πελατειακού χαρακτήρα.

Την ίδια στιγμή στο νομοσχέδιο υπάρχουν μια σειρά διατάξεων που εξυπηρετούν αλλοδαπούς «επενδυτές» και τις οικογένειες τους, να λάβουν άδειες διαμονής και χρυσή βίζα. Οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι ενδεικτικές του γεγονότος πως το προσφυγικό για την κυβέρνηση έχει βαθιά ταξικό χαρακτήρα. Οι πρόσφυγες είναι απορριπτέοι επειδή είναι φτωχοί. Για τους πλούσιους αλλοδαπούς, η ελληνική πολιτεία είναι πρόθυμη να παρέχει όλων των ειδών τις διευκολύνσεις, από άδεια παραμονής μέχρι και χρυσή βίζα.

Τέλος, συνεχίζεται η πολιτική όλων των κυβερνήσεων με τα λεγόμενα “μυστικά κονδύλια”, που με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση τα εισάγει και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο