Εστίαση: Σε δεινή θέση χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένοι

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Μάι, 2020

35.000 επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, καφέ με πάνω από 300.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα,αντιμετωπίζουν από σήμερα τεράστια εμπόδια για την επιβίωση τους. Η λήψη μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού κρατάει τα καταστήματα κλειστά από τις 13 Μαρτίου. Το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων από την 1η Ιουνίου, ξεκινώντας από τους εξωτερικούς χώρους με λιγότερα τραπέζια, επιβαρύνει τον ήδη βαριά χτυπημένο από την οικονομική κρίση τα χρέη και τις επιβαρύνσεις κλάδο.

Η 1η Ιουνίου θα βρει τις επιχειρήσεις με χρέη από ενοίκια, ΔΕΗ, ύδρευση, δημοτικά τέλη, υποχρεώσεις σε ιδιώτες δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς κεφάλαια, χωρίς καν τις πρώτες ύλες για το άνοιγμα τους. Αν συμπεριλάβουμε την κατάρρευση των εσόδων από τον τουρισμό τουλάχιστον για το 2020, την επερχόμενη ύφεση, αντιλαμβανόμαστε την δεινή θέση χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Μεγάλο οικονομικό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους, ή είναι σε εμπορικές στοές. Το άνοιγμα τους με προϋποθέσεις, μεταφέρεται στα μέσα ή στο τέλος Ιουνίου με αντίστοιχη μείωση τραπεζιών και θαμώνων, κάτι που πρακτικά μειώνει κατά πολύ την δυνατότητα κάλυψης των εξόδων τους και την διατήρηση του προσωπικού στα προ πανδημίας
επίπεδα.

Η προσφυγή στον δανεισμό από Τράπεζες στο αμέσως επόμενο διάστημα για τους περισσότερους επαγγελματίες αποκλείεται. οι περισσότεροι είτε είναι υπερχρεωμένοι, είτε είναι μαυρισμένοι στον Τειρεσία, από παλαιότερα δάνεια, επιταγές κλπ.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε σαν μοναδικό μέτρο ανακούφισης, δάνεια με εγγύηση δημοσίου, μεταφέροντας το βάρος της υγειονομικής κρίσης στην πλάτη των επαγγελματιών εστίασης, χωρίς μέχρι στιγμής κανένα κεντρικό σχεδιασμό, καμία προστασία των επιχειρήσεων και κρατική μέριμνα. Και όλα αυτά σε ένα βαρύ οικονομικό κλίμα και ένα αβέβαιο αύριο για τους επαγγελματίες, τους εργαζομένους και την χώρα μας.

Σαν ΜΕΡΑ25 από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, σταθήκαμε αλληλέγγυοι στον αγώνα επαγγελματιών και εργαζόμενων για επιβίωση. Στα 7+1 σημεία για την Οικονομία, τονίζουμε την ανάγκη κατάργησης της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων, την ανάγκη μείωσης ΦΠΑ για νησιά και εστίαση, την αναστολή-ακύρωση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των πληττόμενων κλάδων. Μέσα από συνεχή διάλογο και συνεργασία με φορείς και επαγγελματίες εστίασης καφέ μπαρ καταλήξαμε σε μια λίστα αιτημάτων, ένα οδικό χάρτη εξόδου των επιχειρήσεων του κλάδου από την πρωτοφανή κρίση και ύφεση.

Ζητάμε :

 • Σε πρώτη φάση πάγωμα και επαναδιαπραγμάτευση των χρεών και υποχρεώσεων των επιχειρήσεων εστίασης, καφέ μπαρ και διασκέδασης στο Δημόσιο, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
 • Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ ή εθνικούς πόρους των μισθών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε εργαζόμενους για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
 • Κατάργηση της προπληρωμής φόρου τουλάχιστον για το 2020.
 • Διάλογο με διακανονισμό χρεών σε ιδιώτες για να μην ακολουθήσει ντόμινο καταρρεύσεων στην αγορά.
 • Επιδότηση που θα δοθεί μέχρι τέλος Μαΐου, για τα πρώτα έξοδα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, αγορές πρώτων υλών προϊόντων καθαρισμού, μασκών, γαντιών κλπ.
 • Αναστολή και ουσιαστική μείωση δημοτικών τελών και φόρων.
 • Μείωση ΦΠΑ στο 6% για τα καταστήματα εστίασης και στο 13% για μπαρ και καφέ.
 • Μείωση με νομοθετική πράξη των ενοικίων, με παράλληλη ουσιαστική παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες (χρηματοδότηση, φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ).
 • Ειδική μέριμνα μετά από διάλογο με τους επαγγελματίες για τις εποχικές επιχειρήσεις που είτε θα παραμείνουν κλειστές για το 2020, είτε θα ανοίξουν για μικρό χρονικό διάστημα.
 • Η προσφυγή στον δανεισμό από Τράπεζες, να γίνει μετά από διάλογο με επαγγελματίες και τα κλαδικά τους όργανα, με όρους και προϋποθέσεις που θα προκύψουν από αυτόν.
 • Υπαγωγή των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας, εθνικά ή  ΕΣΠΑ.

Έχουμε ακούσει ή διαβάσει πολλές φορές διθύραμβους για τις μικρές επιχειρήσεις την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Είναι η βάση των εσόδων του κράτους σε φορολόγηση, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, παράγει θέσεις εργασίας, δημιουργεί ανάπτυξη, ανοίγει δρόμους για την χώρα μας και την κοινωνία. Στην πράξη όμως, ο επαγγελματίας είναι αυτός που έμεινε μόνος στην οικονομική κρίση, το ευκολότερο θύμα των μνημονιακών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυτής της κυβέρνησης και των δανειστών.

Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε καμία αλλαγή στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, παρά κυνισμό, απαξίωση, σπασμωδικές κινήσεις και υποταγή στην θέληση των ισχυρών της ΕΕ. Σαν ΜΕΡΑ25, με όλες μας τις δυνάμεις θα αντιδράσουμε, θα παλέψουμε μαζί με επαγγελματίες, εργαζόμενους και την κοινωνία για αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα και Ευρώπη και την έξοδο της χώρας μας από της πολιτικές μνημονίων φτώχειας και εξάρτησης

Τομέας Οικονομίας ΜΕΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο