ΜέΡΑ25 για τις καταθέσεις των διοικητών της ΕΥΠ: Εάν η σύσταση και η λειτουργία της Εξεταστικής δεν είναι εικονική, να αρθεί το απόρρητο έστω και τώρα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Σεπ, 2022

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές ολοκληρώθηκε ο κύκλος της εξέτασης μαρτύρων ως προς τους Διοικητές της ΕΥΠ, πρώην και νυν. Τέλειωσε η πρώτη πράξη μιας θεατρικής παράστασης, που δείχνει βέβαιο ότι στο τέλος θα εισπράξει τις οργισμένες αποδοκιμασίες του κοινού. Και όμως, σε αυτήν την περίπτωση, οι πρωταγωνιστές θα αποσυρθούν ευχαριστημένοι στα παρασκήνια και στα καμαρίνια τους.

Είπαμε από την αρχή για τη συγκεκριμένη υπόθεση ότι εδώ δεν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, όπως σε όποια ποινική υπόθεση, αλλά το τεκμήριο της Ενοχής. Αν η Κυβέρνηση και η ΕΥΠ δεν αποδείξουν – και μάλιστα με αδιάσειστα στοιχεία – ποιος ή ποιοι άλλοι κάνουν τις παρακολουθήσεις, αυτό σημαίνει ότι υπεύθυνη για αυτές είναι η ίδια η Κυβέρνηση. Και εάν δεν φέρουν τα στοιχεία που να αποδεικνύουν την βασιμότητα της επίκλησης των «λόγων εθνικής ασφάλειας» συνομολογούν το μη νόμιμο των παρακολουθήσεων. Ομολογούν την ενοχή τους.

Η Εξεταστική Επιτροπή είναι όργανο δημοκρατικού ελέγχου, και αποτελεί έκφραση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας. Ο δημοκρατικός έλεγχος δεν μπορεί να ακυρώνεται, και μάλιστα εξ αρχής, εν ονόματι οποιουδήποτε απορρήτου.

Αυτό το «απόρρητο» είναι το οχυρό μέσα από το οποίο αμύνεται πεισματωδώς ένα ένοχο σύστημα. Και, πολύ απλά, σημαίνει ότι η κυβερνητική παράταξη συμπαρασύρεται σύσσωμη σε μια σθεναρή προκλητική άρνηση για την ουσιαστική έρευνα της υπόθεσης.

Θέλουν μια ακόμα προσχηματική διαδικασία, προδιαγεγραμμένη να μην έχει κανένα αποτέλεσμα, που γίνεται με μόνο σκοπό τον εμπαιγμό του ελληνικού λαού ή πιθανόν και ισορροπίες στα πολιτικά παιχνίδια τους.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά, πιο ανησυχητικά και περισσότερο εξοργιστικά, από τη στιγμή που διαπιστώνεται πως υπάρχουν επιλεκτικές διαρροές του απορρήτου, ακόμα με την εξωθεσμική κυκλοφορία απορρήτων εγγράφων στους κόλπους της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής παράταξης. Ως Εδώ!

Υπάρχει η νομική δυνατότητα, και από το νόμο της ΕΥΠ και από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για άρση του απορρήτου με πράξη του Πρωθυπουργού ως προς την ΕΥΠ ή και των όποιων κατά περίπτωση τυχόν αρμοδίων υπουργών, για τις άλλες περιπτώσεις.

Εάν η σύσταση και η λειτουργία της Εξεταστικής δεν είναι εικονική, να αρθεί το απόρρητο. Να εκδοθούν, έστω και τώρα, οι αναγκαίες πράξεις του κ. Πρωθυπουργού ή και των αρμοδίων υπουργών, ώστε να μην είναι δυνατή, τόσο για την εξέταση μαρτύρων όσο και για την κατάθεση εγγράφων, η επίκληση και η εκμετάλλευση απορρήτου με σκοπό την ουσιαστική ακύρωση της διαδικασίας της Επιτροπής.

Και μάλιστα να το κάνουν αυτό αυτεπαγγέλτως, όπως προβλέπει ο νόμος. Αλλιώς να τους απευθύνει επίσημο αίτημα, όπως έχει από το νόμο δικαίωμα – και υποχρέωση, η Εξεταστική Επιτροπή.

Εάν δεν έχετε σκοπό να ευτελίσετε τα πάντα, «Ιδού η Ρόδος Ιδού και το Πήδημα» (και για τον κ. Πρωθυπουργό και για την Κυβέρνηση και για την κυβερνητική παράταξη και για την Εξεταστική και για το κάθε μέλος της ξεχωριστά).

Αλλιώς, γίνεται φανερό ότι για την Κυβέρνηση – ή τον κύριο Πρωθυπουργό προσωπικά – διακυβεύεται κάτι πολύ περισσότερο από τα όρια της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο