ΜέΡΑ25 Αχαΐας: Αλήθεια, δεν υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Μαρ, 2021

Με αφορμή την προσπάθεια των τελευταίων ημερών πολλών ΜΜΕ να απαξιώσουν την ανησυχία των συμπολιτών μας για τα συνεχώς αυξανόμενα δείγματα ελλείμματος δημοκρατίας στην χώρα μας, θα θέλαμε να επισημάνουμε και να αναδείξουμε και πάλι κάποια πολύ βασικά για εμάς σημεία.

Η δημοκρατία είναι διαφάνεια, ισονομία, είναι η υπέρτατη επικράτηση του λόγου και της πειθούς μέσω επιχειρημάτων, έναντι στην επιβολή απόψεων δια του φόβου ή της βίας.

Η αστυνομία δεν είναι όργανο επιβολής, αλλά όργανο επιτήρησης μιας τάξης που δεν προκύπτει αυθαίρετα αλλά είναι προέκταση μιας πλειοψηφούσας ομάδας πολιτών και είτε αναδεικνύεται είτε ανατρέπεται μέσα από εκλογικές διαδικασίες. Το εκάστοτε κοινωνικό πλαίσιο λοιπόν είτε μεταβάλλεται είτε παραμένει σταθερό επειδή αυτό αποφασίζει η λαϊκή βάση και δεν διαμορφώνεται από καμία δύναμη καταστολής.

Δεν είναι χαρακτηριστικό της δημοκρατίας ο αριθμός των προσλήψεων στα σώματα καταστολής , ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ τις μόνιμες προσλήψεις ακόμα και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού , ειδικά σε περίοδο υγειονομικής κρίσης, οδηγώντας σε ένα συνολικό αριθμό δυνάμεων πολύ μεγαλύτερο ακόμα και από αυτές που υπήρχαν την περίοδο του εμφυλίου.

Φυσικά και κινδυνεύει η δημοκρατία όταν η μοριοδότηση για τις προσλήψεις σε αρκετά σώματα ασφαλείας γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν την προϋπηρεσία σε ειδικές δυνάμεις και όχι στην εκπαίδευση στην διαχείριση πλήθους και άοπλων και ειρηνικών ως επί το πλείστων πολιτών. Ένας αστυνομικός που θα βρεθεί δίπλα σε δυσαρεστημένους ή μη συμπολίτες του είναι προτιμότερο φυσικά να γνωρίζει για παράδειγμα ψυχολογία παρά μεθόδους θανάτωσης στόχων.

Φυσικά και είναι έλλειμμα δημοκρατίας όταν σε μία στιγμή έντασης, που προκλήθηκε αναίτια από τα υποτιθέμενα όργανα επιτήρησης και διασφάλισης της τάξης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πολιτικός τους προϊστάμενος , στο διάγγελμά του, αντί να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη γι’ αυτό που συνέβη, προσπαθεί να νουθετήσει και να «ηρεμήσει» το ανώτερο όργανο της δημοκρατίας, την λαϊκή βάση.

Φυσικά και δεν είναι δείγμα δημοκρατίας , ένας πρωθυπουργός που κάθε φορά που αισθάνεται πιεσμένος από τα γεγονότα, παρακάμπτει τους πάντες για να απευθυνθεί στο «ποίμνιο» του μέσω αλλεπάλληλων και ανούσιων διαγγελμάτων .

Θεωρούμε τις στιγμές αυτές ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της χώρας μας και ο καθένας από εμάς θα κληθεί να αγωνιστεί ώστε να μην παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή δημοκρατίας, πάντα λειτουργώντας μέσα από ενδεδειγμένους δρόμους και καταδικάζοντας οποιαδήποτε μορφή βίας.

ΜέΡΑ25 Αχαΐας

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο