ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη Κρήτης: Υβριδικοί σταθμοί – Και παρεκκλίσεις και ενισχύσεις

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Μαρ, 2023

Με το άρθρο 114 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπονται “μέτρα ενίσχυσης Υβριδικών Σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά”.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ακόμη συμβόλαιο που εξοφλεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη προς την εγχώρια ολιγαρχία αλλά και ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προς τον αγαπημένο του πεθερό της ΤΕΡΝΑ.

Ναι πρόκειται για τον ίδιο τον υπουργό που διαφοροποιεί την άποψή του, με συχνότητα πολυβόλου, ως προς την λειτουργία ή μη της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα.

Με το νέο λοιπόν αυτό άρθρο παρέχονται “παρεκκλίσεις ως προς το αδειοδοτικό καθεστώς των Υβριδικών σταθμών. Με την παρ.1, (ια) γίνεται λόγος για “ειδικές διαδικασίες αδειοδότησης” και με την παρ. 2 σημείο (ε) όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανάπτυξη Υβριδικών σταθμών στην Κρήτη για “αναγκαίες παρεκκλίσεις από το ισχύον πλαίσιο αδειοδότησης”.

Τι θα αφορούν αυτές οι παρεκκλίσεις, δεν διευκρινίζεται. Ωστόσο έχουμε εμπεδώσει ότι κάθε φορά που τίθεται ζήτημα παρεκκλίσεων αυτές αφορούν το χωροταξικό καθεστώς και τις διατάξεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Εν προκειμένω η φωτογραφική διάταξη αφορά τον υβριδικό σταθμό της ΤΕΡΝΑ στο Αμάρι της Κρήτης.

Πρόκειται για σταθμό παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 84,45 MW με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί από την κυβέρνηση και στις Στρατηγικές Επενδύσεις. Επειδή όμως δεν αρκεί αυτό, στα επόμενα άρθρα του πολυνομοσχεδίου (115-116-117) προβλέπεται η υπαγωγή τους σε ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης “από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων..και από εθνικούς πόρους.”

Όλοι μαζί μπορούμε….

ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη Κρήτης

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο