Μαριάνα Τσίχλη: Η είσοδος του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στη Βουλή μετράει

Αρθρα - Αναδημοσιεύσεις
23 Ιούν, 2023

Τα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου διαμόρφωσαν τις βασικές τάσεις και για τις εκλογές της 25ης Ιούνη. Η ΝΔ του Μητσοτάκη αποτύπωσε μια μεγάλη ισχύ στο πολιτικό σκηνικό, που στηρίζεται και σε ευρύτερες μεταβολές. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, ενώ η έστω αναιμική οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο πόρων που εισέρευσαν και τις ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες που δημιουργούν, συγκροτούν νέες συμμαχίες για τις κυρίαρχες τάξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ν.Δ. αξιοποίησε την χαλάρωση των περιορισμών του δημοσιονομικού πλαισίου της ΟΝΕ, τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και της ευνοϊκής στάσης των ηγετικών κύκλων της ΟΝΕ προς αυτήν, για να διοχετεύσει σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τα πρωτογενή πλεονάσματα, σταθεροποιώντας τις πολιτικές της σχέσεις με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Καθοριστικό ήταν και το γεγονός ότι, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, όλα τα μεγάλα ΜΜΕ υποστηρίζουν ένα μόνο κόμμα, τη ΝΔ, ενώ όλα τα μεγάλα και τα περισσότερα από τα μικρότερα ΜΜΕ, βρίσκονται στην άμεση ιδιοκτησία των μεγαλύτερων καπιταλιστών της χώρας. Σημαντική είναι και η ισχυρή επιρροή της ακροδεξιάς, με την ύπαρξη διάφορων μορφών ανορθολογικών ρευμάτων που ξεπερνούν το 11 %.

Η ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την ευθύνη για την αναστήλωση της δεξιάς μετά το 2015. Η τραυματική εμπειρία της «κυβερνώσας αριστεράς», που εφάρμοσε ακόμα σκληρότερες πολιτικές από τις προκατόχους της και η νεοφιλελεύθερη προσαρμογή του, εμπέδωσε το αφήγημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και αποτέλεσε ένα από τα θεμέλια για να κυριαρχήσει στις κατώτερες τάξεις η απογοήτευση, η λογική του μικρότερου κακού. Αλλά και η πολιτική του ως αντιπολίτευση, από την οικονομική πολιτική έως τη στάση για το φράχτη, αλλά και την υποταγή στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς, είχε ως βασικό στοιχείο τα διαπιστευτήρια στα κέντρα εξουσίας.
Ακόμα και μετά τις εκλογές, ανασυστήνει το αφήγημα της χαμένης ψήφου, με δηλώσεις ότι πολυκομματική βουλή, με την είσοδο μικρότερων κομμάτων της αριστεράς, θα είναι γραφική και απαξιωμένη. Τέτοια επιχειρήματα επί της ουσίας ενισχύουν τους πολιτικούς και εκλογικούς στόχους της ΝΔ, αφού όσο λιγότερα κόμματα μπαίνουν στη βουλή, τόσο η κοινοβουλευτική της επιρροή θα αυξάνεται.

Το πολιτικό ζήτημα των εκλογών της 25ης Ιούνη δεν αφορά το αν η Ν.Δ. θα είναι κυβέρνηση, αλλά την κοινοβουλευτική και πολιτική ισχύ της. Η ισχύς της και σε ένα βαθμό τα πολιτικά της περιθώρια για μονομερείς συνταγματικές αλλαγές, αλλά και για την επιτάχυνση της πολιτικής της συνολικότερα, καθορίζονται σε σημαντικό βαθμό από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη βουλή, ενώ μικρή ή και καμία επίπτωση δεν έχει η αύξηση ή μείωση των ποσοστών των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η είσοδος του ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στη Βουλή έχει μία αυτοτελή σημασία. Άλλωστε, η εξώθησή του για ορισμένες χιλιάδες ψήφους, πέρα από τα ελλείμματα και τις αστοχίες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στοχοποίηση που δέχτηκε από την κυβέρνηση και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ, γιατί επιχείρησε να εκφράσει μία συνέχεια με το κοινωνικό ρήγμα που άνοιξε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος του 2015, ενώ ήταν το μόνο που κατονόμασε τις πρακτικές νομής των δημόσιων πόρων από τις κορυφές της ελληνικής ολιγαρχίας, αλλά και τις διασυνδέσεις τους με το κυβερνητικό κέντρο.

Το βασικό ζήτημα που καθιστά σημαντική την παρουσία του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στην επόμενη Βουλή, είναι ότι μπορεί να συμβάλει στην στήριξη και την ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων. Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελεί φωνή των κοινωνικών διεκδικήσεων, με σεβασμό στην αυτονομία των κινημάτων, να στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών, των νέων για δημόσια παιδεία και δημοκρατία στο πανεπιστήμιο, τους αγώνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, για την προστασία του περιβάλλοντος, τους αντιφασιστικούς και αντιρατσιστικούς αγώνες, τις διεκδικήσεις ενάντια στο σεξισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Μια φωνή που καταγγέλλει τα ισχυρά συμφέροντα με όποιο κόστος. Μπορεί να είναι επιπλέον μια φωνή που θα εργάζεται για την ενότητα της αριστεράς, συμβάλλοντας στις αναγκαίες διεργασίες για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης αριστεράς.

Αυτή η ανάγκη δεν εξυπηρετείται από τη στάση του ΚΚΕ, που συνδυάζει την επίθεση στις άλλες δυνάμεις της αριστεράς με την αντιενωτική πολιτική στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικές οι θέσεις που έχει διατυπώσει, όπως ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη της μεταπολίτευσης, ότι η παραμονή στο ευρώ είναι προτιμότερη από την έξοδο, η στάση του στο δημοψήφισμα του 2015 ή και πρόσφατα η στάση του των «ίσων αποστάσεων» στο ζήτημα της μειονότητας της Θράκης, που ενισχύουν την επιχειρηματολογία της δεξιάς. Δεν εξυπηρετείται επίσης από προσωποπαγή σχήματα, όπως η Πλεύση Ελευθερίας, με απολίτικο λόγο, που ενισχύθηκαν προεκλογικά και μετεκλογικά από τα ΜΜΕ της ελληνικής ολιγαρχίας για να διοχετεύσουν την πολιτική διαμαρτυρία σε ακίνδυνη κατεύθυνση.

Η είσοδος του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στη Βουλή στις 25 Ιουνίου θα παίξει ρόλο και στις πολιτικές εξελίξεις και στους αγώνες της επόμενης περιόδου. Η στήριξη του καθενός και της καθεμιάς σήμερα μετράει.

Μαριάνα Τσίχλη, Γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά, Υποψήφια βουλεύτρια Α’ Αθηνών με το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη

Πηγή: efsyn.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο