Μαρία Απατζίδη: Χρειάζεται αγώνας για να ανατραπούν πατριαρχικές νοοτροπίες που επιτρέπουν τις σχέσεις 14χρονων με ενήλικες

Συνεντεύξεις - videos
23 Ιούν, 2021

Πολίτες και συλλογικότητες έδωσαν το παρόν στα δικαστήρια της Ευελπίδων την ώρα που προσερχόταν ενώπιον των ανακριτικών αρχών ο γυναικοκτόνος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, όχι μόνο για να δηλώσουν την απέχθειά τους για το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, αλλά και να υπογραμμίσουν την ανάγκη για διαρκή αγώνα ενάντια στις πατριαρχικές αντιλήψεις που δίνουν περιθώριο σε τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες. Ανάμεσά τους, η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, η οποία μίλησε για το γεγονός αυτό στο «Στίγμα της ΜέΡΑς»:

Συγκεντρωθήκαμε έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων κατά την προσαγωγή στον ανακριτή του γυναικοκτόνου με το σύνθημα «Καμία άλλη Καρολάιν, καμία άλλη μόνη της». Για την όλη υπόθεση, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι ξεκινά από τις πατριαρχικές αντιλήψεις της κοινωνίας μας, στην οποία δεν προξενεί εντύπωση ότι ένα 14χρονο κορίτσι ήταν με έναν άνθρωπο στα τριάντα του. Και βέβαια, όταν απέναντί σου έχεις ένα παιδί, μπορείς να το διαπλάσεις πολύ πιο εύκολα απ’ ότι μια γυναίκα. Θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι η κοινωνία μας φροντίζει να εφοδιάζει τους νέους μας με στείρα γνώση, όχι όμως και να τους εκπαιδεύει ώστε να είναι πιο κοινωνικά όντα, να κρίνουν καταστάσεις και από την άλλη πλευρά οι γονείς να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα για το μέλλον του παιδιού τους.

Όσον αφορά στη στάση της κυβέρνησης και της αστυνομίας απέναντι σε αυτό το έγκλημα καθ’ όλη τη διάρκεια της εξιχνίασής του, θα πρέπει να τονιστεί ότι κάποιος δεν είναι λιγότερο δολοφόνος αν είναι Έλληνας ή περισσότερο βιαστής αν είναι ξένος. Η καταγωγή δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Και όταν υπάρχει μια τέτοια προσέγγιση, είναι ιδιαίτερα προβληματικό.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο