Μ. Κριθαρίδης: Μια πρώτη σημαντική δικαστική νίκη των πολιτών και του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος στη Σύρο έναντι των αγωγών της ONEX – Ένα ηχηρό χαστούκι στα SLAPP

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Νοέ, 2022

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου εξέδωσε χθες απόφαση για τις αγωγές της ΟΝΕΧ, που εκδικάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη, ενάντια στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του. Το Δικαστήριο έκρινε πως η μέχρι σήμερα δράση των πολιτών και του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος στη Σύρο, προκειμένου να αναδείξουν το ζήτημα της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος και της απειλής προς τη δημόσια υγεία, είναι απολύτως θεμιτή, εύλογη, τεκμηριωμένη και δικαιολογημένη και ως εκ τούτου έγινε στο πλαίσιο των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων τους. Με το σκεπτικό αυτό το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου, απέρριψε κάθε αξίωση για αποζημιώσεις προς την εταιρία, που συνολικά διεκδικούσε €3.000.000 από το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος Σύρου και τα μέλη του.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση που δικαιώνει τον πολύμηνο αγώνα των πολιτών και του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος στη Σύρο και θέτει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας προ των ευθυνών τους, ενώ συνιστά και ένα ηχηρό χαστούκι στις αγωγές SLAPP, για τις οποίες το ΜέΡΑ25 έχει προχωρήσει σε κατ’ επανάληψη νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να υιοθετηθεί η αντί-SLAPP νομοθεσία.

Δήλωση εκπροσώπου Τύπου ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο