Μ. Κριθαρίδης: Ένοχη σιωπή της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια

Αναδημοσιεύσεις
24 Απρ, 2020

Λιγότερο από ένα μήνα έχει μπροστά της η κυβέρνηση πριν από τον κοινωνικό Αρμαγεδδώνα που έρχεται από τον Μάιο για πληθώρα κόσμου με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Οπως διαβεβαίωναν και πριν από την κρίση του κορονοϊού άλλωστε οι αρμόδιοι υπουργοί και όπως μετ’ επιτάσεως η τρόικα -μέσω του ιερατείου των Βρυξελλών- συχνά-πυκνά αναμασούσε για τα όσα θα επακολουθήσουν μετά τον Απρίλιο, με την άρση οποιασδήποτε προστασίας της πρώτης/κύριας κατοικίας.

Από τότε κιόλας ήταν ήδη επιτακτική η ανάγκη για την ανάσχεση των κυβερνητικών σχεδιασμών που μόνους ωφελημένους θα είχαν τους ολιγάρχες και συγκεκριμένα αρπαχτικά ταμεία, για τα οποία φυσικά και η τρόικα χρόνια τώρα κόπτεται. Σήμερα όμως ειδικά, εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που προκαλεί τεράστιες και οδυνηρές οικονομικές επιπτώσεις σε εργαζομένους, μικρομεσαίους και νοικοκυριά, είναι αδιανόητη η καταστροφική εμμονή της κυβέρνησης στον «Ηρακλή» που θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στους πιο αδύναμους.

Ως ΜέΡΑ25 καταθέσαμε τροπολογία στις ΠΝΠ που έφερε η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή, με την αυτονόητη επ’ αόριστον αναστολή του σχεδίου «Ηρακλής» και την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει την 30ή Απριλίου. Η κυβέρνηση με τρόπο ανάλγητο απέρριψε τη σχετική τροπολογία, ενώ όλες αυτές τις μέρες δεν έχει ανακοινώσει κανένα απολύτως μέτρο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πέρα από την αναβολή για τρεις μήνες των δόσεων των ενήμερων ή υπό προστασία δανείων.

Ενα τεράστιο όμως ζήτημα ανακύπτει από αυτήν την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, καθώς από τη στιγμή που ο «Ηρακλής» δεν θα ανασταλεί και η όποια «επιτυχία» του (που ούτως ή άλλως θα ήταν ζημιογόνα για τα νοικοκυριά, το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ακόμα ακόμα και τις ίδιες τις τράπεζες) είναι αδύνατη εν μέσω μιας τέτοιας κρίσης, θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις 12 δισ. του Ελληνικού Δημοσίου υπέρ των ταμείων αυτών!

Με άλλα και απλά λόγια, η κυβέρνηση, που τόσο καιρό έχει διαθέσει ελάχιστα κονδύλια στο δημόσιο σύστημα υγείας, σε εργαζομένους, μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ. -αλλά παράλληλα φυσικά μοιράζει διαρκώς δωράκια από δω κι από κει στην παρασιτική ολιγαρχία-, θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 12 δισ. (γιατί ουσιαστικά πρόκειται για δανεισμό) ώστε να «θρέψει» πλουσιοπάροχα τα αρπαχτικά ταμεία του Ντελαγουέρ κ.ά.

Δημιουργείται λοιπόν μία σαφής, εύλογη και σκανδαλώδης -λόγω της συγκυρίας και όχι μόνο- απορία: Ποια συμφέροντα δεν επιτρέπουν στον κ. πρωθυπουργό να παγώσει την αύξηση του δημοσίου χρέους υπέρ των αρπαχτικών ταμείων κατά 12 δισ.; Υπάρχουν μήπως κύκλοι της κυβέρνησης που έχουν σχέσεις εξάρτησης από αυτά τα ταμεία;

Οι ερωτήσεις και οι σκέψεις αυτές είναι αυτονόητες όταν η κυβέρνηση δεν προβαίνει στο προφανές και αντιθέτως κινείται είτε αλλοπρόσαλλα -που θα έλεγε κάποιος καλόπιστος, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετά πειστικό-, είτε στοχευμένα χάριν εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων.

Σε κάθε περίπτωση το ΜέΡΑ25 θα καταθέσει μια ολιστική πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων κατά τρόπο που θα τερματίζει οριστικά τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των αδύναμων συμπολιτών μας. Ενώ παράλληλα θα εξυγιάνει και τις τράπεζες -όχι τους τραπεζίτες-, ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν σε μία πολλάκις χειμαζόμενη οικονομία. Μόνος χαμένος στην περίπτωση αυτή θα είναι τα αρπαχτικά ταμεία, όσο κι αν αυτό μπορεί να στενοχωρεί τόσο την τρόικα, όσο και την ίδια την κυβέρνηση.

Πηγή: efsyn.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.