Εργατικό Κόμμα και ΜέΡΑ25: Ανακοινώθηκε η στενή συνεργασία σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Ιούλ, 2019

Σ’ έναν κόσμο που πισωγυρίζει στην εθνική περιχαράκωση, τα παγκόσμια προβλήματα, που δεν γνωρίζουν σύνορα, χρειάζονται νέους θεσμούς, νέες δομές, νέες συνεργασίες για να λυθούν. Δεν μπορεί η Δανία να λύσει μόνη της την κλιματική αλλαγή, όταν η Κίνα θα μεγεθύνει το ενεργειακό της αποτύπωμα. Δεν μπορεί η Ισπανία να λύσει μόνη της το πρόβλημα των «φορολογικών παραδείσων» όσο το Λουξεμβούργο λειτουργεί ως τέτοιος στην ίδια οικονομική ένωση. Το «όλοι ή κανείς» είναι το δραματικό πρόταγμα της σημερινής Ιστορικής συγκυρίας.

Με αυτό κατά νου, μια σημαντική σύγκλιση δυνάμεων ανακοινώθηκε την Κυριακή 14 Ιουλίου στο Διεθνές Κοινωνικό Φόρουμ που διοργάνωσε το Εργατικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκεί, ο Γραμματέας του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτής του DiEM25, Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοίνωσαν την απαρχή μιας στενής συνεργασίας μεταξύ των Εργατικών και του DiEM25, για την από κοινού επεξεργασία και εφαρμογή σε διεθνές επίπεδο βέλτιστων δυνατών λύσεων στα εξής ζητήματα:

Φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή

 • Συμφωνία επί των καλύτερων πρακτικών ενάντια στα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας
 • Από κοινού αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων, διεθνώς και εντός ΕΕ
 • Στενή φορολογική συνεργασία των χωρών μέσω της ανταλλαγής φορολογικών δεδομένων
 • Καθιέρωση ενός παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων, κοινού σε κάθε χώρα ως κατώτατη βάση της φορολογίας των επιχειρήσεων

Δημιουργία Κανονιστικού Πλαισίου για τη λειτουργία των πολυεθνικών

 • Σύνταξη μιας δεσμευτικής προοδευτικής «Συμφωνίας για τη Λειτουργία των Επιχειρήσεων και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»
 • Εξεύρεση τρόπων για τη βιώσιμη, καθολική εφαρμογή ενός κοινού κατώτατου μισθού που θα άρει τον μισθολογικό ανταγωνισμό (κοινωνικό dumping) από χώρα σε χώρα και την εκβιαστική πρακτική των πολυεθνικών της μεταφοράς της παραγωγής εκεί που «είναι φθηνότερα τα εργατικά»
 • Εξεύρεση των βέλτιστων τρόπων κοινής φορολογικής αντιμετώπισης των πολυεθνικών, με εφαρμογή σε κάθε χώρα, (επειδή ακριβώς δεν είναι κοινωνικά βιώσιμη η πρακτική των πολυεθνικών, βλ. από Google μέχρι Starbucks, που ενώ έχουν δραστηριότητα σε κάθε χώρα, να φορολογούνται εν τέλει μόνο στη χώρα που έχουν επιλέξει ως έδρα και που έχει φυσικά και τον χαμηλότερο συντελεστή).

Επανακαθορισμός της έννοιας του Δημοσίου ως Κατόχου Περιουσίας και ως Επιχειρηματία

Μέσω ενός πανευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Δημόσια Περιουσία, με ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας από ιδιωτικοποιήσεις διαφόρων αγαθών και τις κοινωνικές/οικονομικές συνέπειές τους. Αποστολή αυτού του Φόρουμ θα είναι:

 • Να εξευρεθούν οι βέλτιστοι τρόποι διατήρησης και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των Δημόσιων Οργανισμών/Επιχειρήσεων
 • Η προώθηση της συμμετοχικότητας των πολιτών στις λήψεις αποφάσεων στους Δημόσιους Οργανισμούς και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις
 • Το πώς θα χρησιμοποιηθεί το Δημόσιο ως όχημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσω των υπαρχόντων, αλλά και νέων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων που ελέγχει
 • Το πόσο μακριά, σε ποιες αγορές και κλάδους θα μπορούσε να επεκταθεί το Δημόσιο με τη μορφή του επιχειρηματία.

Στο Διεθνές Κοινωνικό Φόρουμ συμμετείχαν οικονομολόγοι, ακτιβιστές και πολιτικά κόμματα απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν oι: Νaomi Klein (Καναδάς), Dilma Rousseff (Βραζιλία) και Naledi Chirwa (Νότιος Αφρική).

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο